Растения и животни

Начало | Растения и животни | 4 животинки, които са толкова странни, че чак са удивително интересни

4 животинки, които са толкова странни, че чак са удивително интересни

Аз детето | 2018-08-09

4 животинки, които са толкова странни, че чак са удивително интересни

Иууу, не чакайте... по-скоро е оооо... Дълги уши, гигантски носове, тънка розова кожа – тези 8 животни за които сега ще ви разкажем са наистина странни и необикновени. Те имат някои уникални черти, които никое друго животно не притежава. Знаете, че учените са разделили животните на родове и семейства по някои общи признаци и черти. Така например папагалите са семейство, което споделя шарена перушина, силно крещене и други подобни. Въпреки това тези 4 интересни животинки нямат много общи черти дори и със собствените си „роднини“. Някои от тях дори са обявявани за най-грозните или най-странните същества на планетата. За нас обаче те са красиви и интересни, пък и нали знаете, че красотата е доста относително нещо. Сега вече сте готови да се запознаете с тях!

Люспеник

Животно или зеленчук е това? На много хора люспеникът напомня по-скоро за артишок, отколкото за животно, но пък то е едно от най-интересните обитаващи нашата планета. Големите „плочки“, които виждате са направени от кератин, същото вещество, което се съдържа и във вашата коса и нокти. Люспениците се срещат в Африка, на юг от Сахара и в тропичните гори на Азия. Докато азиатските панголини водят дървесен начин на живот, в Африка няколко вида обитават саваните, като нощем търсят храна на земята, а през деня се крият в подземни дупки. И освен това са бозайници! Още за тях можете да научите тук.

Какапо

Какапото е птица, която не може да лети и не, не е пингвин. Това е вид папагал! При това най-големият от всички и с най-силните крака. Той може и да не знае как се пърха с крила, но пък се катери невероятно. И знаете ли кое го отличава от всички други шарени негови роднини – той използва крилата си като парашут. Колко яко е това? Повече за уникалното птиче можете да прочетете тук.

Тапир

Това животно с форма на прасе има една интересна черта – наистина голям и удължен нос. Той прилича доста на хобот, но учените казват, че е нос и подобно на слон, тапирът го използва, за да всмуква разни неща. Най-вече храна! Тапирът ще издърпа листата от клони и ще извади плодовете от дървета и храсти с едно мощно вдишване! Тапирите са роднини както на конете, така и на носорозите, но на външен вид не приличат на нито едно от двете животни.

Аксолотъл

Това странно сладурско животинче прилича на саламандър, който като Питър Пан никога няма да порасне. Всъщност той си е точно вид саламандър, макар и не толкова обикновен, колкото останалите. Неговият интересен външен вид се дължи на факта, че не извършва метаморфоза, а остава във водната си ларвовидна форма, дори в полово зряла възраст. Аксолотлите дишат през кожата, но притежават и бели дробове. По цвят варират от чисто бели до черни, като се срещат и сиви, и кафяви. Най-забележителният им белег е тяхната способност за оздравяване: аксолотлите са в състояние да регенерират цели крайници, а в някои случаи дори още по-жизненоважни структури, като части от мозъка.

Снимки: nationalgeographicКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град