Растения и животни

Начало | Растения и животни | Знаете ли, че не всички ягоди са червени?

Знаете ли, че не всички ягоди са червени?

Аз детето | 2018-07-30

Знаете ли, че не всички ягоди са червени?

Хайде да изиграем една бърза игра! Трябва да отговаряте на въпросите без да се замисляте! Започваме. В какво спите повечето пъти? Викайте „леглооо“! Кое е първото нещо без което живите същества не могат? Ако казвате „въздух“ – да, така е! Какви са на цвят ягодите? Червени! Не, не познахте! Този последен въпрос всъщност беше подвеждащ. Ако сте отговорили с червен, вие сте като повечето хора. Сега ако се питате нима всички ягоди не са с точно този цвят... Ами не са – някои са бели. И не, не говорим за незрелите ягоди, които се променят от малки зелени плодове до по-големи бели плодове, които в крайна сметка стават червени, когато узреят. Не ви подвеждаме чак толкова! Всъщност има няколко разновидности на бели ягоди, които узряват и никога не стават червени.

Два от най-популярните вида бели ягоди се наричат Fragaria vesca (алпийска ягода) и Fragaria chiloensis (плажна или американска ягода). Те се отглеждат в много области и могат да бъдат намерени в доста магазини или поръчани онлайн директно от разсадници, които ги отглеждат. Докато белите ягоди от видовете Fragaria vesca и Fragaria chiloensis ще се развият от семена, други сортове бели ягоди са резултат от кръстосване. Например, има бели ягоди, които всъщност са кръстосани обикновено с боровинки. Представяте ли си колко е шантаво! Друг бял ягодов хибрид е редкият плод наречен „бяло бижу“ (известен още като „Shiroi Houseki“), създаден наскоро от Ясухито Тешима от Япония. Резултатът от годините на кръстосване на различни сортове при специални условия на слабо осветление е, че плодът е по-голям и по-бял от други специализирани сортове бели ягоди в Япония.

Искате да опитате бялото бижу? Това ще ви струва доста! Те се продават за около 10 долара – при това не на килограм, всяко едно плодче струва толкова. Затова обикновено те се купуват от японците като специални подаръци, а не за сладко удоволствие, което да се яде у дома.

Но какво точно прави белите ягоди бели? Отговорът е в това, което им липсва. Обикновените червени ягоди използват специален узряващ протеин, наречен Fragaria алерген А1 (или Fra a1), за да се превърнат от бели в червени, когато узреят. От своя страна „сестрите“ им не съдържат в себе си това вещество, което означава, че просто си остават в същия цвят. Най-интересното тук е, че това вещество, което им липсва е отговорно и за алергията към този плод, която някои хора имат. Сега и сами се досещате, че това означава, че тези хора обичат белите ягоди, защото могат да ги хапват без проблеми.

Ако ви харесва градинарството, може да ви заинтересува отглеждането на бели ягоди в саксия. Въпреки че растенията от бяла ягода са склонни да произвеждат по-малко и по-малки плодове в сравнение с обикновените растения плодовете, които произвеждат, могат да имат особено сладки вкусове. Много опитни градинари твърдят, че стига да намерите семе за този плод, можете успешно да си го отглеждате дори и на балкона или перваза на прозореца. Като допълнителен бонус (ако се сади в градината) е, че не се налага да се притеснявате за птиците, които „крадат“ плодовете. Повечето птици са склонни да пренебрегват белите ягоди, защото не стават червени и те просто не разбират, че вече са годни за ядене.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град