Растения и животни

Начало | Растения и животни | Крилати архитекти: насладете се на още от удивителната красота на птичите гнезда

Крилати архитекти: насладете се на още от удивителната красота на птичите гнезда

Мирела Любенова | 2018-07-25

Крилати архитекти: насладете се на още от удивителната красота на птичите гнезда

Огромни кранове вдигат тежки бетонни плочи на десетки метри височина, за да можем да наречем това, което ще бъде построено в бъдеще свой дом... При това тази дейност е съвсем малка частица от строежа на една къща или блок! Но как тогава тези, които имат само крила и човки успяват да построят такива здрави гнезда, които ден и нощ издържат на времето и дори им остават запазени, когато отлитат на юг например... Изобретателността на птиците при строежите на гнезда е впечатляваща! Представете си само какво е да направите надежден подслон, който издържа на слънце, дъжд, вятър и неканени гости само с подръчни материали. При това някои от тези птичи домове са не просто убежища, те са истински произведения на архитектурата и изкуството. Хайде да полетим и да ги разгледаме!

Ръждива пещарка

Талантлив архитект, на който дори и хората могат да завидят – това разбираме от гнездото, което ръждивата пещарка изгражда. Тази птица е жител на Южна Америка и строи своето гнездо от кал, корени и листа. Ще си кажете нищо интересно, всяка го прави така. Да, ама техните гнезда определено нямат форма на две събрани една до друга футболни топки. Освен това входът на гнездото прилича на арка, точно както изглеждат и тези в най-богаташките имения по филмите. Вътре пък строежът е още по-уникален, защото птицата умее да изгражда различни „стаи“, които са разделени от гладки стени. Може и да не ви се вярва, но тя дори си прави тоалетна вътре в гнездото. За да бъде изградено по възможно най-добрия начин, ръждивата пещарка отделя около един месец за строеж. Тогава не е изненадващо че едно обикновено гнездо тежи около 3-5 килограма. Да не говорим за факта, че на ден пещарката лети и се връща към строежа над 2 хиляди пъти. След като домът е готов женската влиза вътре и снася от 3 до 5 бели яйца, като след излюпването си всяко от малките си има собствена „стая“.

Австралийска храстова торна кокошка

С такова смешно име е малко трудно да се повярва, но този пернат представител на австралийското птиче царство има най-голямото гнездо в целия свят. То е направено от пръст, кал и трева директно на земята. Доста прилича на пясъчен замък в който женската снася яйцата, а след това мъжкият покрива с още кал, за да може да стоят на топло. При това тук кокошката почти не мъти яйцата. Тя разчита на слънчевата светлина и гнездото, което достига до височина 4 метра и ширина до 10 метра. Няма да повярвате и че кокошките могат да усетят каква е топлината в гнездото с помощта на човката си. Тя е толкова чувствителна, че си е истински термометър. С нейна помощ кокошката мери температурата в гнездото и така преценява дали да го засипе с още пръст. След като се излюпят пък пилетата сами трябва да си прокопаят път навън, което за тях е лесна задача като се има предвид, че един ден след като се появяват на бял свят те вече могат да летят.

Птиците носорози

Птиците носорози съвсем заслужено могат да се нарекат майсторите на скриването на гнезда. Те не ги строят като останалите, а се възползват от кухините в стволовете на дърветата и там снасят яйца. Интересното тук е че женската остава през цялото време при малките си и не излиза въобще. Ако кухината е прекалено голяма я закрива с тревички и билки, а след това мъжкият подава храна от тясна пролука. Когато пилетата пораснат достатъчно, женската ги извежда навън и с това приключват грижите за тях. Тези уникални птици се срещат в Африка, Азия и островите на Тихия и Индийския океан.

Колибри

Кой не е чувал за най-малката птичка в света? Гнездото ѝ е също толкова уникално колкото нея именно, защото е мъничко. Къщата на тази птица е толкова малка, че може да се побере дори и в праскова. Гнездото на колибрито е направено от паяжини, парчета кора и трева. Диаметърът му не надвишава 10 мм. Колибрито живее в екваториалните гори на Южна и Северна Америка.

Ето такива чудеса правят птиците, при това без нито един пирон и нито една капка цимент!

Снимки: pexels.com

Още невероятни гнезда можете да видите тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град