Растения и животни

Начало | Растения и животни | Тарантулите – наистина ли са толкова големи и страшни...

Тарантулите – наистина ли са толкова големи и страшни...

Аз детето | 2018-09-19

Тарантулите – наистина ли са толкова големи и страшни...

Хей, приятели! Чували ли сте някога за паяка, който е получил работа в Google и все още е там. Не? А пък ние дори сме чели, че е страхотен уеб дизайнер. Представете си само колко бързо би писал на клавиатурата или кликал с мишката с тези негови осем крака! Шегуваме се, разбира се. Има паяк, но това не е животното, което плете мрежи – така просто се нарича един специален алгоритъм, за който ще говорим друг път! Но сериозно, представете си какво би било да работиш с истински паяк? За тези от вас с арахнофобия (страх от паяци), това може да изглежда като кошмар. Що се отнася до същества, с които бихме искали да работим, страховити, пълзящи паяци обикновено не са на първо място в списъка. Макар че много хора си избират да имат паяк даже и за домашен любимец. При това избират един вид паяк, който определено е на първо място в списъка с „най-страшните паяци в света“ – тарантулата. Въз основа на филми и телевизионни предавания, много хора вярват, че тарантулите могат да бъдат с размер от човешка длан до бебе хипопотам и че са много, ама много опасни.

Много хора също вярват, че тези паяци притежават зъби, от които капе отрова, достатъчно смъртоносна, че да убие средностатистически възрастен човек. За щастие тези впечатления не са точни. Тарантулата има много лоша слава, но сигурно защото това се очаква когато си космат и имаш осем крака. Знаете ли, че родината на тарантулата е град Таранто в южна Италия. Оттам идва и така популярното ѝ име. Жителите на Таранто смятат, че паякът птицеяд (да, това е другото ѝ име) убива хора. Това се случило преди много години, когато изведнъж в града плъзнали много такива паяци и имало доста смъртни случаи. Историците смятат, че всъщност паякът който е убивал хората е така наречената черна вдовица, която вече наистина е много опасна. Независимо от това, жителите измислили уникален антидот на отровата: енергичен танц, наречен Тарантела. От този танц и град идва и името тарантула.

Знаехте ли също така, че когато повечето от нас си представят този паяк всъщност не си представят истинската тарантула, а подвид наречен Brachypelma smithi. Всъщност има много видове паяци, класифицирани като тарантули. В зависимост от това как се категоризират има около 650-900 вида тарантули. Истинските тарантули принадлежат към научното семейство на име Theraphosidae. Те могат да бъдат намерени в топли области на всеки континент, с изключение на Антарктида, като най-голямата концентрация се намира в Южна Америка. Често тези паяци биват наричани и с други имена, като птичи паяци, паяци маймуни, паяци павиани или дъждовни паяци.

При това въобще не са толкова големи, колкото си мислим – повечето от тях са не повече от 5 см. Изключението е най-големият в света паяк Theraphosa blondi, който може да достигне големината на чиния. Тарантула също не преследва хора като плячка, както може би сте видели в някой страшен филм. Те не са естествено агресивни и са склонни да избягват хората. Те имат зъби и отрова, които използват за замайване на плячката си, която обаче се състои от насекоми, други паяци, малки жаби, мишки, птици, змии и гущери. Тяхната отрова обаче не е смъртоносна за хората. За човек ухапването на тарантулата е толкова опасно, колкото и ужилването на пчела.

Снимки: Reuters



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град