новини детски

Начало | новини детски | Математика за лека нощ?

Математика за лека нощ?

Аз детето | 2016-03-22

Математика за лека нощ?

Всички възрастни още от детските си години сме запомнили, че математиката е най-страшното чудовище от всички и освен ако не ти се „отдава“ никога не би се справил с нея и няма нужда даже да я поглеждаш и на това учим и вас децата. Само че положението изобщо не е такова – математиката е полезна във всяко едно начинание и я срещаме навсякъде и хич не е страшна. Дори става отлично пожелание за лека нощ!

Книгите „Математика за лека нощ“ са създадени от Лора Овърдек и илюстрирани от Джим Пейлот. Лора, която има бакалавърска степен по астрофизика от „Принстън“ и магистърска степен по бизнес администрация от „Уортън“, и съпругът ѝ Джон са големи фенове на числата и логическите загадки. Започват на шега да вмъкват задачки покрай приказките за лека нощ, които разказват на трите си деца, и скоро се ражда идеята за „Математика за лека нощ“.

Инициативата стартира през февруари 2012 г. със сайт и всекидневен имейл със забавно математическо предизвикателство, подобно на приказка за лека нощ, което децата да решат с родителите си. Днес „Математика за лека нощ“ е бързо разрастваща се организация с нестопанска цел със същото име, чиято мисия е да популяризира и революционизира обучението по математика от най-ранна възраст. В свое интервю Лора описва целите на организацията така: „Ние искаме децата да харесват математиката толкова, колкото и десерта след вечеря.“ Според създателите на „Математика за лека нощ“ отделянето само на пет минути на ден (по всяко време на деня – на закуска, преди лягане, в автобуса или колата на път за училище) подобрява математическите умения и логическото мислене на децата колкото три месеца усилени уроци.

Трите книги излизат на български с логото на издателство „Софтпрес“. Първата се казва „Математика за лека нощ: Забавни задачки за малки умници“ и вече е в книжарниците.



Коментари
2 коментара

Даниел Русев, 9 г.,

Публикувано на 06.04.2016

Здравейте! Може ли тази книга да е като награда на конкурса който предложих като коментар на статията за конкурса Магията на пролетта?

От редакцията: Да ти признаем, макар да сме писали за нея, не сме се сетили, че ще е подходяща, благодарим ти искрено, може разбира се. :-) Само да я осигурим и ще се постараем да направим и такъв конкурс.

Даниел Русев, 9 г.,

Публикувано на 06.04.2016

Ок. Много благодаря! :)

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град