малък готвач

Начало | малък готвач | Как да сварим какао с наситен вкус и аромат

Как да сварим какао с наситен вкус и аромат

Аз детето | 2024-10-22

Как да сварим какао с наситен вкус и аромат

За да приготвите напитката, ще ви трябва естествено какао на прах без добавки. Разтворимото какао се приготвя веднага със захар, не е необходимо да се вари, просто се залива с гореща течност.

С какво да варя какао?

Обикновено какаото се вари с мляко – и колкото по-мазно е то, толкова по-кремообразна и нежна ще бъде напитката. Понякога млякото се разрежда с вода, за да стане какаото по-леко. Ако използвате само вода, вкусът няма да е толкова наситен и мек. Кравето мляко може да се замени с растително. Всяко ще свърши работа: кокосово, бадемово, соево, овесено и други. По правило какаото се вари със захар. Ако е необходимо, използвайте подсладител вместо това.

Как и колко да варя какао?

За 200-250 мл течност ще ви трябват приблизително 2-3 чаени лъжички какао на прах и 1-2 чаени лъжички захар. Не се страхувайте да коригирате пропорциите според вашия вкус: колкото повече прах, толкова по-богат е вкусът на напитката. Загрейте млякото в малка тенджера, но не го оставяйте да заври. Добавете какаото и захарта. Разбърквайки с бъркалка, оставете да заври и гответе още 1-2 минути. За да няма бучки, можете първо да разредите какаото и захарта с част от горещото мляко, след това да добавите тази маса към останалата гореща течност и да кипнете по същия начин.

Какво можете да добавите към какаото?

За още по-приятен аромат опитайте да добавите към напитката канела, ванилия или индийско орехче. А ако обичате да експериментирате – мента или дори черен пипер. Те трябва да се поставят в течност заедно с прах и захар. Между другото, вместо последния, можете да вземете любимия си сироп – по-добре е да го добавите към готовата напитка. За да подобрите вкуса на какаото, добавете към него малко шоколад при готвене. Но в този случай не забравяйте да намалите количеството захар. А при сервиране можете да украсите какаото с бита сметана.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град