малък готвач

Начало | малък готвач | С ухание на есен: направете си вкусни карамелени ябълки

С ухание на есен: направете си вкусни карамелени ябълки

Аз детето | 2023-10-31

С ухание на есен: направете си вкусни карамелени ябълки

Има ли нещо по-есенно от карамелените ябълки? Комбинацията от свежи хрупкави есенни ябълки с кремообразния наситен вкус на домашен карамел е абсолютно съвършенство. Тези карамелени ябълки са 100% от нулата, така че е необходимо малко умение при варенето на захарта и създаването на карамела, но като оставим настрана това за което ще ви трябва малко помощ, тази рецепта за карамелена ябълка е относително бърза и лесна за приготвяне!

Ще са ви необходими:

  • 6 малки ябълки
  • 1 чаша захар
  • 1/4 чаша лек царевичен сироп
  • 1/4 чаша вода
  • 1/2 чаша масло
  • 1/2 чаша сметана

Ето и как да ги направите:

Измийте и подсушете добре ябълките, за да отстраните евентуалното восъчно покритие. Отстранете дръжките и поставете бамбуково шишче на мястото на дръжката.

Поставете ябълките върху покрита с хартия за печене тава. Пригответе и допълнителни гарнитури, ако желаете. Например счукани орехови ядки.

За да направите карамела, добавете захарта, царевичния сироп и водата в средно голям съд. Загрейте на средно висока степен на котлона, като разбърквате често. Оставете сместа да заври. Продължете да разбърквате и варете сместа, докато цветът се промени до наситено кехлибарен.

Свалете съда от котлона и разбъркайте маслото, една супена лъжица наведнъж, докато се разтопи в захарната смес. След като цялото масло се разтопи в захарта, внимателно добавете сметана и разбъркайте, за да се комбинира (тя ще шупне и ще запари доста, когато се добави, така че внимавайте). Върнете тенджерата на котлона и загрейте на средна температура. Оставете сместа да заври отново, като разбърквате често.

Пригответе чаша с ледена вода, за да тествате карамела. Гответе карамела, докато достигне стадия на „твърда топка“, когато се накапе в ледената вода. В етапа на твърда топка, охладеният карамел ще запази формата си, но все пак можете да го сплеснете леко, когато го натиснете между пръстите си. Внимавайте да не докоснете горещия карамел, тествайте твърдостта му само след като го пуснете в ледената вода.

След като карамелът достигне правилната температура и текстура, внимателно потопете ябълките една по една, като завъртите ябълката в горещия карамел, за да покриете всички страни, след което я прехвърлете да почине върху покритата с пергамент тава за печене. Карамелът ще се сгъсти, докато изстине, така че не забравяйте да работите бързо. Или ако карамелът е твърде рядък, направете пауза за минута или две, за да се сгъсти.

Потопете карамелените ябълки във всякакви допълнителни гарнитури веднага след потапянето в карамела (преди да преминете към следващата ябълка). Веднъж потопени в карамела и/или допълнителните гарнитури, оставете ябълките да се охладят за около 10 минути или докато карамелът стегне. Можете да ускорите това, като ги поставите в хладилника, ако е необходимо. Сервирайте и се насладете!

С ябълки можете да направите и още вкуснотии:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град