малък готвач
Цитрусова салата – зимна, сладка и много полезна
Тази зашеметяваща цитрусова салата е толкова красива, колкото и вкусна със своите живи, скъпоценни цветове и впечатляващо представяне. Изпъстрена със сочни портокали, сладки мандарини и цитрусов дресинг за салата, тя е перфектният баланс на сладко, тръпчиво и свежо. Вкусна за десерт, за снак и много полезна. А и се прави лесно!
За салатата ще са ви необходими:
- 2 червени портокала
- 2 обикновени портокала
- 4 мандарини
- 3 чаши рукола
- ½ чаша микрозелении
- ¼ чаша семена от нар
- прясна мащерка
За дресинга ще са ви необходими:
- ¼ чаша портокалов сок
- 1 супена лъжица портокалова кора
- 2 супени лъжици мед
- 2 супени лъжици горчица
- 2 супени лъжици оцет
- ¼ чаша зехтин
- сол и черен пипер на вкус
Ето и как се приготвя:
Отстранете кората и бялата сърцевина на портокалите с помощта на остър нож. Разбира се помолете някой възрастен, ако все още не се оправяте добре с ножовете. Обелете мандарините на ръка, след което нарежете на ситно всички цитруси на кръгчета. В голяма плоска чиния подредете руколата, последвана от микрозеленчуците, като преди това ги измиете добре. Върху това подредете нарязаните цитрусови плодове със застъпване. Отгоре разпръснете семената от нар и листенцата мащерка.
В малка купа добавете сока от портокал, портокаловата кора, меда, горчицата, оцета и зехтина. Разбъркайте добре, след това добавете сол и черен пипер на вкус. Точно преди сервиране поръсете салатата с дресинга. И накрая се насладете! Звучи странно, но е много вкусна!