новини детски

Начало | новини детски | 3D писалка, интересни експерименти и любопитни факти за звездите ви очакват на специалната програма на Софийския фестивал на науката

3D писалка, интересни експерименти и любопитни факти за звездите ви очакват на специалната програма на Софийския фестивал на науката

Аз детето | 2022-10-07

3D писалка, интересни експерименти и любопитни факти за звездите ви очакват на специалната програма на Софийския фестивал на науката

С впечатляваща програма за деца и младежи ще започне първият ден на Софийския фестивал на науката, организиран от Фондация „Красива наука“, съобщават от екипа на фондацията. БТА съобщи, че дванадесетото му издание ще се проведе на 8 и 9 октомври в София Тех Парк. На 8 октомври, събота, от 10:00 до 11:00 ч. в зала „Космос“ ученици от 6 и 7 клас от частното софийско училище ЧСУ Izzi Science for Kids ще покажат на сцена експериментите, които най-много са ги впечатлили в часовете по наука. Шоуто, което са подготвили – „От деца за деца“, е за деца над 7 години. Входът е с безплатни пропуски.

Часовете по наука са важна част от обучението в ЧСУ Izzi Science for Kids. Заедно с учителите Никола Каравасилев и Нели Иванова възпитаниците на ЧСУ ще демонстрират колко забавна може да бъде науката и как от интересните експерименти всеки може да научи повече за Вселената около нас.

По същото време – 8 октомври, събота, от 10:00 до 11:00 ч. в зала 42 за родителите е подготвена образователна лекция за новите технологии, които са най-популярни сред децата. Технологиите на практика са навсякъде, в домовете и в ежедневието, под различни форми. Според национално проучване, направено от списание Common Sense Media през 2019 г., 53% от децата имат смартфон, преди да навършат 11 години. Ето защо е важно родителите да се интересуват как децата им използват технологиите и да се стремят потенциалните ефекти от това да бъдат положителни. Кои са най-важните технологични умения днес? По какъв начин можем да помогнем на децата ни да ги усвоят още от ранна възраст? Кои са най-успешните методи за обучение на деца на възраст от 6 до 15 години в сферата на технологиите и защо са успешни? Отговор на тези и още много други въпроси ще дадат Поли Янкова, основател на MindHub академии по програмиране за деца, гл. ас. д-р Тодор Балабанов от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН и ас. д-р Галя Петрова, преподавател в Медицински университет – София и в НПМГ „Акад. Любомир Чакалов“.

Отново от 10:00 до 11:00 ч. в зала „ДНК“ ще се проведе работилница „От нищо нещо“, за деца над 12 години (входът пак е с безплатни пропуски). Демонстрациите ще се фокусират върху ъпсайклинг (upcycling) – процес с огромен творчески заряд, който превръща ненужни стари вещи в уникални предмети на изкуството и дизайна. Това помага за намаляване на консумацията на нови суровини, което от своя страна води до намаляване на потреблението на енергия, на замърсяването на въздуха, водите и дори до ограничаване на емисиите на парникови газове.

Събитието е в партньорство с Гьоте-институт София. Участниците ще могат да се докоснат до ъпсайклинга от първа ръка – ще изработят свещници от стъклен буркан и пластмасови сламки, забранени за употреба в страните от Европейския съюз от юли 2021 г. Работилницата ще се осъществи под ръководството на Боряна Зафирова, художник, екоактивист и учител. Пак по същото време, от 10 до 11 часа, в Зала „Атом“ е организиран уъркшоп за деца над 12 години. и младежи, посветен на творчеството върху стъкло. В Световната година на стъклото участниците в тази работилница ще рисуват върху стъкло.

„Магьосниците“ от студио „Тонедико“ Неда Чехларова, докторант в Лесотехнически университет, и Койя Чехларова, художник-приложник и актриса, ще припомнят елементи от невероятния свят на Хари Потър по случай 25 г. от издаването на първата книга. Освен знания за работата с този любим художествен материал, някой от присъстващите ще спечели и награда за най-добра творба, разказват организаторите на фестивала.

Научната работилница „Светлините на звездния град“ ще покаже на любознателните млади хора (от 12:00 до 13:00 ч. в зала „Котангенс“, вход с безплатни пропуски) къде се раждат звездите, какви са различните видове звезди, както и какви различни типове галактики са наблюдавани досега. Водещ на работилницата е Мирна Матов от екипа на „Музейко“, физик и докторант във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 13:00 до 14:00 ч. в зала „Космос“ децата над 7 години ще могат да се срещнат със световно известните британски комуникатори на науката от Science Made Simple – една от най-успешните и международно признати британски компании за представяне на наука пред детска и младежка аудитория, които се завръщат с популярното си научно шоу за деца и семейна публика. Дейвид Прайс, старши комуникатор в компанията, ще демонстрира различни необикновени начини за произвеждане на звуци и музика, включително и с „handsfree“ инструмент, ще покаже и как да се свири с горелка. Така ще разкрие мистерията на звуците, как ги чуваме и как да ги превърнем в музика. Срещата е на английски език с превод на български.

От 13:00 до 14:00 ч. в зала „Атом“ ще се състои STEAM работилница, която ще демонстрира как с 3D писалка може да се изработи монограм. Ще бъде показано как с елементи от математиката, технологиите и изкуството може да се създаде творческо произведение. Всичко това под вещото ръководство на проф. Тони Чехларова от Института по математика и информатика на Българска академия на науките.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град