Инициативи

Начало | Инициативи | Обсерваторията във Варна организира фестивал по случай 500-годишнината от пътешествието на Магелан

Обсерваторията във Варна организира фестивал по случай 500-годишнината от пътешествието на Магелан

Аз детето | 2022-12-06

Обсерваторията във Варна организира фестивал по случай 500-годишнината от пътешествието на Магелан

Фестивал, посветен на 500-годишнината от пътешествието на Магелан, ще се проведе в седмицата до 9 декември, съобщи днес директорът на Народната обсерватория с планетариум във Варна Свежина Димитрова пред БТА.

Планирани са серия срещи, обучения и презентации с ученици от крайморския град. Децата ще имат възможност да се запознаят с пътешествията на велики мореплаватели, страните, които са открили, ще разберат за трудностите и приключенията, които мъжете са преживявали по време на плаванията си. Освен това им предстоят и срещи с ветроходци, които ще им покажат различните методи и средства за морска навигация, като заедно търсят доказателства, че Земята е кълбовидна. В рамките на фестивала ще има и конкурс „Великите пътешествия около земното кълбо“, допълни Димитрова. Учениците могат да проявят своите знания и фантазия в две категории – постери и рисунки.

Обсерваторията е организатор и на конкурс „Електричеството и прогресът“, посветен на 125-годишнината от откриването на електрона.

Голямата ни гордост за тази година е успехът на учениците ни олимпийци по астрономия, каза още Димитрова. Тя припомни, че подготовката на националния ни отбор по астрономия се проведе във Варна. Младежите спечелиха 10 медала. Виртуален домакин на олимпиадата тази година беше италианският град Матера.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град