Инициативи

Начало | Инициативи | Две български училища получиха световно признание за екологичните си дейности

Две български училища получиха световно признание за екологичните си дейности

Аз детето | 2022-11-17

Две български училища получиха световно признание за екологичните си дейности

52 български училища и детски градини се включиха в Глобалните дни за действие на Програма „Екоучилища“, които се проведоха между 31 октомври и 7 ноември в цял свят. В рамките на инициативата у нас учебните заведения организираха и споделиха над 145 различни дейности, свързани с опазването на околната среда, като за пореден път доказаха, че са неразделна част от световната екологична общност.

Повече от 752 393 ученици от 2 129 училища в 104 държави по света взеха участие в Глобалните дни на действие, за да изразят своето единство по отношение на опазването на климата и околната среда за по-устойчиво бъдеще. Признание за постиженията на българските членове на мрежата е фактът, че от изтъкнатите от организаторите пет училища в глобален мащаб две са от България. Високите оценки са за ОУ „Христо Ботев“ –Варна, чиито учители и ученици се разходиха до плажната ивица и изписаха своето екопослание с миди, и 40 СУ „Луи Пастьор“ – София, които направиха танцова щафета.

Сред тазгодишните участници са и 18 нови родни учебни заведения, които направиха първи стъпки към сертифицирането си по Програма „Екоучилища“. В началото на октомври те се присъединиха към съвместната инициатива на „Девин“ ЕАД и Българско движение „Син флаг“ „Влез в зеления кръг“. В рамките на Глобалните дни на действие учители и ученици реализираха успешни дейности и показаха своята готовност да станат част от обществото на Екоучилищата.

„В България Глобалните дни за действие бяха обявени с призив към всички да споделят активно дейностите си, насочени към един по-устойчив свят. Инициативата имаше за цел да отпразнува и да демонстрира действията, предприети от участниците в програма „Екоучилища“, както и да помогне на новоприсъединилите се към програмата учебни заведения по съвместната инициатива „Влез в зеления кръг“ на „Девин“ и „Син флаг“ да усетят силата и вдъхновението, които програмата дава на своите членове“, сподели Петя Йорданова, координатор на програма „Екоучилища“. „Целта на инициативата у нас бе да даде гласност на ползотворната активност и положителната промяна, която тя носи не само за децата, но и за техните родители и за обществото като цяло“, добави тя.

Отдадеността и амбицията на учениците и децата от ДГ „Морски свят“ (Варна), ДГ „Валентина“ (Ямбол), ОУ „Христо Ботев“ (Велико Търново), ОУ „Петър Берон“ (Пловдив), НУ „Васил Левски“ (Сливен), СУ „Христо Ботев“ (Карнобат), ОУ „Тодор Каблешков“ (София), ОУ „Христо Ботев“ (Бургас), ОУ „Св. Климент Охридски“ (Бургас), СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ (Поликраище), СУ „Пейо Яворов“ (Стралджа), ПГСС „Никола Пушкаров“ (Попово), ОУ „Н. Й. Вапцаров“ (Ботевград), ПГО „Елисавета Багряна“ (Бяла Слатина), Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ (Кюстендил), ОУ „Алеко Константинов“ (Перник), 40 СУ „Луи Пастьор“ (София) и ОбУ „Св. Климент Охридски“ (с. Дебрен) спомогнаха за ангажирането на цялата общност около проекта „Влез в зеления кръг“ с интересни и смислени дейности, насочени към опазване на околната среда и планетата.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град