важните неща

Начало | важните неща | Деца от цял свят продължават да протестират, за да се приемат сериозни мерки срещу климатичните промени

Деца от цял свят продължават да протестират, за да се приемат сериозни мерки срещу климатичните промени

Аз детето | 2019-03-15

Деца от цял свят продължават да протестират, за да се приемат сериозни мерки срещу климатичните промени

Хиляди ученици излязоха от клас днес в Нова Зеландия, поставяйки началото на световния ученически протест срещу бездействието на властите по проблема с климатичните промени, предаде Ройтерс. „Климатичната промяна е по-лоша от Волдемор“, гласеше саморъчно направен плакат, сравняващ измененията в климата със злия магьосник от поредицата книги за Хари Потър.

Бас ловя, динозаврите също са мислели, че имат време“, се четеше на друг от плакатите, с които ученици и техни родители преминаха край сградата на парламента в новозеландската столица Уелингтън. Ученически протести се проведоха в 30 града в страната. Такива са планирани също в Австралия, Европа и САЩ за днешния ден. Новозеландският премиер Джасинда Ардърн, която обеща 100 млн. новозеландски долара (68 млн. щ. д.) за намаляване на емисиите от парникови газове, подкрепи ученическите стачки. По думите ѝ тийнейджърите не бива да чакат, докато станат достатъчно големи, за да упражнят правото си на глас.

В Австралия стотици младежи се събраха в Кернс, град недалеч от Големия бариерен риф. На южния континент протести са планирани в 56 града, в които се очаква да се включат 50 до 60 000 ученици, според организаторите, пише БТА. „Каква е ползата от училището, ако не ни остане планета, на която да живеем?“, пита 16-годишната Ема Демарчи. По думите ѝ трите основни искания на австралийските ученици са 100 процента възобновяема енергия до 2030 година, никакви нови проекти на изкопаеми горива и да бъде спряна планираната въглищна мина „Адани“ в щата Куинсланд.

Демонстрациите са част от световната вълна ученически протести, която започна през август 2018 година, когато 16-годишната шведка Грета Тунберг започна протести пред сградата на парламента в учебни дни. Норвежки депутати в последствие номинираха тийнейджърката за Нобелова награда за мир.

Снимки: ReutersКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град