важните неща

Начало | важните неща | Вдъхновяваща история: как едно момиче обедини хиляди деца в борба с климатичните промени

Вдъхновяваща история: как едно момиче обедини хиляди деца в борба с климатичните промени

Аз детето | 2019-02-21

Вдъхновяваща история: как едно момиче обедини хиляди деца в борба с климатичните промени

Кой казва, че една птичка пролет не прави? Всичко започва още през септември 2018 година, когато 15-годишната шведка решава, че може да пропусне някои дни от училище за една голяма и важна кауза! Съвсем само 15-годишното момиче стои с плакати в ръце пред сграда на парламента в Стокхолм и протестира. Тя иска, тя настоява, че политиците от целия свят трябва да предприемат по-сериозни мерки за спасяването на планетата. Почти всеки ден от сутрин до вечер Грета е пред сградата на парламента, заобиколена от плакати, на които пише: „Тук съм, защото Вие възрастните се подигравате с моето бъдеще.“ Тя не забравя и всеки ден напомня и че лятото на 2018 е било най-горещото в Швеция от повече от 260 години, а властите не са предприели почти никакви сериозни мерки. Надява се, да я чуят и да имат по-ясни решения за справяне с климатичните промени.

Когато я питат защо протестира сама и не смята ли, че това не е работа на децата Грета спокойно обяснява, че след като очевидно възрастните не приемат достатъчно сериозно нещата, е работа на децата. Колкото до това че е сама, момичето простичко заявява: „Като протестирам, медиите ще започнат да говорят за климатичните промени, а след това и хората.“ И се оказва права! Макар че никой точно не очаква това! Няколко месеца по-късно в Сидни, Брюксел, Берлин, Хага и Лондон, хиляди ученици и гимназисти откликват на нейния ежеседмичен призив за стачка в защита на климата, като излизат на улиците с лозунги, призоваващи да „спасим нашето бъдеще“.

В Германия вече в продължение на половин месец всяка седмица се събират над 15 хил. ученици в десетки градове, които твърдят, че винаги са били загрижени за случващото се на планетата Земя и природата, но Грета им е дала необходимото вдъхновение да се изправят пред възрастните и ясно да изразят позицията си. „Ще продължим да стачкуваме, докато гласовете ни не бъдат чути и не последва ефект“, добавя в Туитър 13-годишната Холи Гилигранд, едно от лицата на движението в Шотландия.

Днес вече младежите получават и силна подкрепа, особено в научните и екологичните среди. „Това е нещо ново и добро, качествено. Абсолютно уверен съм, че имаше нужда от такова гражданско движение“, казва пред АФП Волфганг Крамер, член на експертната група на ООН Междуправителствена комисия за климатичните промени (GIEC). Той защитава младата шведка, обвинявана, че е манипулирана, или подигравана заради нейния синдром на Аспергер. „Шокиращо е някои да смятат, че може да се отърват от подобно движение, като се подиграват на носителите му“, подчертава германският еколог.

Що се отнася до традиционните активисти на борбата с климатичните промени, някои виждат в движението възможност за по-силен натиск върху правителствата, чиито ангажименти често са недостатъчни, за да бъдат изпълнени целите на Парижкото споразумение и да се ограничи затоплянето на планетата до не повече от +2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха. „Но тази надежда зависи от способността на целия свят да следва пътя, показан от тези младежи“, коментира Бил Маккибън, един от основателите на неправителствената организация „350.org“. „Не е достатъчно да ги гледаме с възхищение, защото тези младежи нямат властта да накарат промените да се осъществят. От останалите от нас зависи да ги подкрепим, и то бързо“, казва той.

Снимки: Reuters, източник на информацията БТА



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град