важните неща

Начало | важните неща | Да научиш бързо и лесно стихотворение наизуст може ето така...

Да научиш бързо и лесно стихотворение наизуст може ето така...

Аз детето | 2019-02-25

Да научиш бързо и лесно стихотворение наизуст може ето така...

Кажете ни, че не сме само ние тези, които щом трябва да научат стихотворение наизуст независимо колко дълго или кратко е то, се чувстват така, сякаш са им дали най-трудната задача по математика. Или пък просто са им връчили един меч и са им казали нещо като „Ти вече си рицар, давай!“. Обичаме стихотворенията и поезията, тя е приятна с този нейн ритъм и рима. Звучи красиво и определено ни убеждава, че с думи също може да се рисува. Удоволствие е да я слушаме или четем винаги, но да учим стихотворение наизуст – това вече е друга работа, не такава, която бихме могли да харесваме. И въпреки това в училище понякога се налага. Няма как да не научаваме „Аз съм българче“ или някои от стиховете на Христо Ботев! Но е толкова трудно, поне преди ни беше доста трудно. А ако знаехме тези малки тайни, които сега ще ви споделим – животът с поезията щеше да ни е много по-лесен. Затова ако някога ви се наложи да учите стихотворение наизуст – ето какво да направите.

Първо го прочетете поне 3 пъти и не очаквайте от тези три пъти да го запомните. Това го могат само хора с изключителна памет. Може да запомните първите няколко реда, но цялото едва ли. Най-важното е да не се ядосвате, просто не става така бързо, но ако се дразните и ядосвате – ще загубите още повече време в запомнянето. След като сте приключили с четенето, помолете някой друг да ви го прочете един или два пъти. Да бъде ясно и изразително. Доказано е, че когато поезията се слуша поне веднъж без самите вие да гледате думите, умът ви успява някак си да „запомни ритъма“ и така ще го научите още по-лесно.

След тези четения започва и истинското запомняне. Досега само се запознавахте със стихотворението. Сега вече, когато сте го чули и знаете смисъла и за какво е време е наизустяването да започне. Най-лесно е като го четете не наведнъж, особено ако е дълго. Вместо това го учете по ред или два. Започвате с първия ред и четете и повтаряте, четете и повтаряте, докато го запомните. След това продължавате надолу, като на всеки 5 или 6 повтаряния на новия ред, повтаряте и старите. Знаем, че това звучи много трудно и бавно, но сме опитвали по много начини и дори сме засичали време и се оказва, че така всъщност стихотворението се запомня двойно по-бързо, отколкото ако се опитвате цялото наведнъж.

Бъдете сигурни, че това е най-лесният начин за научаване. Последен съвет от нас, който звучи още по-странно, но много помага е да си представите определена картина за всяко изречение от стихотворението. Нека тя да е свързана с дума в изречението: цвете, калинка, камък, звезда. Така дори и да забравите нещо, ако се сетите за картинката, ще се сетите и за самата дума и самото изречение. Повярвайте – гарантираме, че много помага и винаги дава отлични резултати!

Снимка: Az-deteto.bgКоментари
7 коментара

Моника Илиева, 11 г.,

Публикувано на 08.03.2019

Моят начин е такъв: чета стихотворението три пъти, опитвам се да го кажа наизуст, поглеждам в учебника, за да видя думите, които ми убягват, чета го 2 пъти, прилагам същия метод, чета го още веднъж, 3 пъти се опитвам да го кажа наизуст и после го казвам наизуст.

ELENA ALEKSIEVA, 22 г.,

Публикувано на 16.04.2020

BRAVO NA VAS!

Zara Philipova , 44 г.,

Публикувано на 25.11.2020

Аз пък Ако ме изпитват слагам учебника и го чета :ДДД

Дарина , 13 г.,

Публикувано на 18.02.2021

Доволна съм

Боян , 11 г.,

Публикувано на 18.02.2021

Благодаря аз знаех този лесен начин и преди и е много добър но си мислих че има и по лесен

Веселин , 13 г.,

Публикувано на 06.03.2022

Начинът по който аз уча стихотворения е да го прочета около 3 пъти, за да разбера горе-долу за какво се говори, като след това започвам да казвам по около 3 реда наизуст, сглобявайки всичко. Накрая просто успявам

Дона , 12 г.,

Публикувано на 23.05.2022

Много благодаря за съветите! Наистина ми трябват, тъй като през лятото ще трябва да уча "Шипка", а то е наистина огромно стихотворение. Пожелайте ми късмет!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град