покани

Начало | покани | Безплатни творчески ателиета за деца на „Водна кула арт фест“

Безплатни творчески ателиета за деца на „Водна кула арт фест“

Аз детето | 2016-06-02

Безплатни творчески ателиета за деца на „Водна кула арт фест“

Международният фестивал за неконвенционално изкуство „Водна кула арт фест“, който тази година чества своя десети юбилей, кани деца и младежи да се включат в богата програма от ателиета и работилници в сферата на приложните изкуства, водени от артисти от цял свят. Събитията са в датите 16 – 25 юни, а местата – Фабрика 126, Гьоте-институт България и SOHO – Sofia Holistic Coworking Company.

Творците, които ще участват в десетото издание на Водна кула арт фест ще демонстрират на участниците нови техники на рисуване, работа с глина и други естествени материали, типография, графичен дизайн, видеозаснемане, анимация и т. н.

Програма:

Творчески работилници

За записване и информация за работилниците на: watertowerartfest@gmail.com

Няма такса за участие

17-19.06, 22.06
Play off – видео пърформанс уъркшоп за деца
Нео и Ким Доти Хакман, Берлин, Германия
Гьоте-институт България
Участници Макс. 10
Възраст: 8-14

17.06 – 15:00 – първа среща, намиране на идеи
18.06 – 20.06 – от 11:00 – различна продължителност – работа
22.06 / 23.06 – презентация на резултати

Германската медийна артистка Ким Дороти Хахман и 11-годишният ѝ син Нео канят до десет деца на видео-уъркшоп и пърформанс, целта на който е да се установи какво е онова, което ни вълнува и как то може да бъде визуално представено.
Ще стартираме съвместен процес, в който ще установим какво ни вълнува и какви са интересите и способностите на всеки един от участниците, за да ги споделим в групата. След един интензивен първоначален разговор заедно ще си представим как биха могли да изглеждат изображенията и поредиците от изображения към така събраните ни идеи и под каква аудио-визуална форма бихме могли да представим нашия проект.
Ще размишляваме над естетиката на изображенията, начините на разказване, актьорската игра, костюмите и местата за снимки. По този начин ще разберем как взаимно можем да си помогнем, за да създадем общ съвместен филм.

Молим децата да си носят храна и напитки.
Гьоте-институт ще осигури допълнително сок, вода, плодове, сандвичи и бисквити.

18.06, 10:00 – 18:00
Фабрика 126
Ден на творческите работилници:

10:00 – 17:00
Уъркшоп дърворезба/ Стелиян Стелиянов, България
Няма възрастови ограничения.
Ателието на Mr.Stu. ще предложи работа с материал дърво. Ще имате възможност да изпробвате уменията си в различни видове операции, свързани с обработването на дървото, например резбоване, рязане, лепене, оцветяване, както и сътворяване на различни предмети, аксесоари и декорации.
10:00 – 11:00
„Кафез“ – акварелна техника/ Евгения Ботева, България
Възраст: 5+
По време на Водна кула арт фест ще имате възможност да видите някои от моите творби от серия „Кафез“, както и да се включите в придружаващата работилница, където ще се запознаете отблизо с акварелната техника и, разбира се, позволите на въображението си да полети заедно с мен.

11:15 – 12:15
„Пясъчник за малки и големи“/ Ева Тенева-Зайков, България
Възраст: 5+

Работилницата „Пясъчник за малки и големи“ предлага весело и приятно усещане за детска радост при забъркването на материала, извлича настроение от цветовете и създава емоция за всички сетива. „Портретът“ като тема няма да бъде ограничение, а насока към „Портрет на природата“, „Портрет на куче, коте“, а за по-големите – предлагам по-сложни произведения: „Портрет на емоцията“, „Портрет на радостта“, „Автопортрет на веселието“. Ще се работи с оцветен пясък и други естествени материали – зърно, леща и т. н.

12:30 – 14:30
„Видео от, за и на телефони“/ Албена Баева, България
Възраст: 8–13
Участници: 10-12
*Изисква смартфон с Adobe Clip или iMovie софтуер

След този клас ще знаете как да снимате по-добре със своя телефон, как да монтирате и обработвате свое авторско видео, така че то да изглежда професионално и готово за споделяне. Ще се обърне специално внимание на темата на фестивала и работите, които децата ще могат да разгледат по време на различните изложби. Участниците ще могат да публикуват своята кратка творба в Youtube канал, създаден специално от фестивала за тази работилница.

За кого е подходяща:

Работилницата „Видео от, за и на телефони“ е насочена към деца на възраст между 8 и 13 години, които имат интерес към изкуство и онлайн социални мрежи.

Необходимо е всяко дете да има смарт телефон с предварително инсталиран софтуер като Adobe Clip или iMovie, както и имейл, който да може да ползва.

15:30 – 18:00
Смесени техники колажи/ Сузана Лопез Фернандез, Испания
Възраст: 13 +
Ателието ще покаже смесени техники за представяне на изображението – рисуване, чертаене, колаж, както и различни техники за рисуване.

18.06, 10:00-13:00; 15:00 – 18:00
TYPODIOLOGUE – работилница по типография и графичен дизайн
Агниешка Зиемижевска, Мартин Крамек, Полша
SOHO – СОФИЙСКА ХОЛИСТИЧНА КОУЪРКИНГ КОМПАНИЯ
Участници: 7-15

Темата на ателието ще е търсене на диалог в изкуството, комуникация в сферата на графичния дизайн и типографията. Стартовата точка ще бъде установяването на универсални знаци, съществуващи и в българската, и в полската азбука. Целта е участниците да опитат да открият ценността на диалога в неговите междукултурни, интернационални, интерперсонални аспекти със средствата на артистичното изразяване. Участниците ще изработят шаблони за постери, които по-късно ще бъдат изложени в рамките на фестивала.

20.06., 12.00-15.00
Карта Природен Град
Разходка и картографиране на поляната в Младост 1, до Окръжна болница и Дървенишка река, София
Мая Йоцова, България, Канада

Участниците ще бъдат поканени да се разходят за самостоятелно или в малки групи в района и да го изследват. Ще им се дадат листа и моливи, на които да запишат или да нарисуват своите впечатления. Накрая участниците ще бъдат снимани с написаното от тях и снимките ще бъдат сложени в онлайн карта.

В проектите си с нови медии Мая използва традиционните методи за картографиране, за да разшири концепцията за география и да създаде онлайн карти, които съчетават географските забележителности на едно място с впечатленията на хората за него. В последния си проект Карта Природен Град (Wild City Mapping) заедно с колектив от артисти, Мая картографира значимостта на зелените площи, които не са обособени като паркове и не фигурират в официалните карти на Монреал, Канада. Иска да направи същото в София и да сравни мястото на природата в града, съпоставяйки канадската и българската реалност.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град