новини детски

Начало | новини детски | "Изпързаляхме" зимата за втори път!

"Изпързаляхме" зимата за втори път!

Аз детето | 2014-03-08

"Изпързаляхме" зимата за втори път!

Днес, 8-ми март, в този така празничен ден, повече от 50 деца и техните родители се събраха и участваха във веселото зимно състезание на Az-deteto.bg „Изпързаляй зимата!“, което организирахме за втора поредна година. Снежните игри се проведоха на пистата до хижа „Алеко“ на Витоша и бяха разделени в няколко дисциплини – състезание с шейни, състезание за целене на мишена със снежни топки и състезание за най-оригинален снежен човек. Участие в надпреварата взеха деца между 5 и 12 години, разпределени в три възрастови групи. Наградите за победителите бяха осигурени от генералния спонсор на събитието ЧЕЗ.
Този път времето ни изненада с доста гъста мъгла и студ, които изобщо не успяха да потушат ентусиазма на нашите малки и страхотни състезатели и техните родители. Някой от тях бяха дошли рано-рано, още в 8 и 30 сутринта, за да проучат обстановката. А докато течаха и регистрациите на всички участници, всеки състезател имаше възможност да направи по едно-две спускания с шейната си. Освен бързите пробни спускания, видяхме и невероятни трикове с шейни, някои от които бяха доста екстремни и за щастие минаха без инциденти. Точно в 11 часа беше даден и първия старт на състезанието с шейни. Първи стартираха групата от най-малките от 5 до 7 години, последвани от 8 до 10 и от 11 до 12-годишните. Състезанията и при трите групи бяха изключително оспорвани и интересни. До последния момент не се знаеше кой ще е най-бърз. Това обаче беше лесно решено от нашите безпристрастни и точни съдии от „Витоша Ски“ АД. След няколко уточнения и много вълнение от страна на участниците бяха ясни и победителите, които като на истинско състезание получиха купи, медали и много вкусотии, осигурени от нашите партньори „Престиж 96“. Наградите на победителите също бяха връчени по много специален начин – от най-известната мишка в България Супер Чък. В групата на най-малките (от 5 до 7 години) най-бързо финишира една много смела госпожица на име Ана-Мария Райчева, на второ място се класира не по-малко добрият Борис Илиев, а бронзов медал си заслужи друга много добра млада дама на име Ванеса Райчева. В групата на децата от 8 до 10 години най-бърз в пързалянето с шейна беше Деян Пенев, непосредствено след него, само с 3 секунди разлика финишира Елица, и на трето място финишира Йоана Богданова. В групата на най-големите участници от 11 до 12 години пръв пресече финиша Борис Димитров, веднага след него се нареди Цветомира Петрова, а трети, но не и по важност, нашият любител на екстремните спускания с шейни Дончо Филипов. Той направи изключително и много зрелищно спиране.
Разбира се и всички други участници в състезанието получават нашите искрени поздравления, защото не само, че показаха голямо майсторство с пързалянето и спирането с шейна, от които много световноизвестни състезатели на зимни спортове биха се гордели, но и направиха състезанието изключително интересно и вълнуващо.



След малко повече от половин час и леко успокояване на емоциите от напрегнатото състезание с шейни, с леки и вкусни Супер Чък сладкиши, дойде време и за втората снежна дисциплина – целене на мишени със снежни топки. Тя не беше много по-лека и неоспорвана, а напротив. За нея от всеки участник се изискваше много концентрация и точен мерник. Там страстите и на участниците и на публиката отново достигнаха до много високи градуси, напук на сгъстяващата се мъгла. Състезателите отново бяха разпределени в три възрастови групи и всеки имаше по три опита да уцели най-много или най-малко точки. Тук отново беше изключително оспорвано и разликата в точките беше съвсем малка. Стрелците ни бяха много точни и с трите си удара почти винаги уцелваха по 30 точки, които се намираха в центъра на мишените. И все пак при най-малките първото място си извоюва Кристиян Савянов, малко след него само с 2 точки разлика се класира Борис Белчев, а на третото място заслужено получи Петър Баран. При групата от 8 до 12 години, най-точна беше страхотната госпожица Елица Генева, само една точка не достигна за първото място на Генади Стойчев, а с много точния си мерник трета се класира Александра. В групата на най-големите първа беше отново много точната госпожица Цветелина, на второ място само с една точка по-малко се класира Борис Димитров, а на трето със същата разлика в точките към победителите се присъедини и Тончо Филипов.



Само след една песен за добро настроение последва и третото вълнуващо и много творческо състезание за снежни човеци. В него участваха около 10 отбора, с по трима или двама участници в него. Снежните човеци бяха направени колкото бързо, толкова и оригинално. Всеки участник развихри фантазията си и даде най-доброто от себе си. За направата на човеците, освен моркови и копчета, които бяха раздадени от нашия екип, се включиха и всякакви други подръчни средства – очила, чадъри, пръчки, борови иглички, шапки, дори и ботуши и ски. Специално поздравяваме всички екипи, работили по снежните човеци, те наистина бяха изключително забавни и невероятни. Журито, което трябваше да ги оцени беше наистина възхитено от тях и му беше доста напрегнато да избере само три, но се налагаше. Доста спорове имаше преди да достигнем до единодушно решение, защото абсолютно всеки снежен човек беше красив по свое му. Много оригинален, интересен и направен с много любов и старание. Все пак след много спорове от страна на журито, накрая бяха наградени следните снежни човеци:

  • първо място за "Олаф – ангелът в снега", който имаше и много интересна история. Той си беше полегнал в снега, защото улисан в снежни приключения паднал, но решил да остане и да си лежи там;
  • второто място спечели "Неандерталеца" – той беше доста нисък, но затова пък много интересен, а шапката му беше не каква да е шапка, а морковена;
  • трето място спечели един много интересен снежен човек, който си има и своя жив прототип – госпожата от детската градина, а самият той се казваше Страхил;
  • четвърто място беше за "Пачно-калпазанчо", който освен, че си имаше истински ботуши, шалче и интересна рошава прическа, беше толкова непослушен, че седеше с глава забита в снега.

Задължително е обаче да споменем и страхотните произведения на снежния рак, младата скиорка, която освен истински ски имаше и интересна шапка от бонбони и извънземното с многото моркови по себе си.

Накрая сърдечно благодарим на всички родители и деца, които въпреки студа и мъглата, бяха смели и дойдоха! Без вас състезанията никога не биха били същите – красиви, оспорвани, вълнуващи и интересни. Надяваме се, че сте се забавлявали, както ние се забавлявахме. На последно място искаме да кажем на всички участници, дори и да не сте спечелили, помнете, че без вас състезание и победители нямаше да има, така че всички вие сте такива. Освен това победата не е толкова важна, важното е да се опиташ и да дадеш всичко от себе си, което вие направихте. Този, който се е постарал е истинският победител!

Изключителни благодарности на генералния партньор на "Изпързаляй зимата" "ЧЕЗ БЪЛГАРИЯ".
Събитието се осъществие и с подкрепата на "Авенди", "Престиж", както и любезните домакини от  "Витоша ски" АД.

Снимки: Мирела Любенова

Още снимки можете да видите тук:
 "Изпързаляй зимата!" – весели емоции и победи в снимки



Коментари
1 коментар

Цвети , 12 г.,

Публикувано на 08.03.2014

Наистина, състезанието беше незабравимо и уникално! А още повече, че си тръгнах със златен медал. Иска ми се да споделя с "аз - детето" снимки от този невероятен ден. На кой адрес мога да ги изпратя? Радвам се , че организирате такива игри за деца и родители!

От редакцията: Благодарим за думите и се радваме, че ти е харесало. Всичко, което решиш можеш да качиш на нашата Фейсбук страница: Az-deteto.bg

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град