Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Как сайтовете успяват да запомнят толкова много имена и пароли?

Как сайтовете успяват да запомнят толкова много имена и пароли?

Аз детето | 2016-06-10

Как сайтовете успяват да запомнят толкова много имена и пароли?

Имате ли любим сайт, който посещавате всеки път, когато се докопате до връзка с интернет? Разбира се, че имате! Това е Az-deteto.bg! ;-) Но ние имахме предвид друг любим сайт освен нашия... Някои хора обичат да гледат видеа със забавни котки, а други, особено възрастните, да пазаруват различни неща през интернет. Феновете на спорта посещават сайтовете на любимите си отбори или спортни такива, за да прочетат най-новото около света на спорта. Тези, които обичат да слушат много музика често-често проверяват какво правят любимите им певици и певци или пък направо слушат техните песни онлайн. А може пък и да гледат някой и друг клип от последния им концерт.

Ако прекарвате много време в World Wide Web (това е цялото име на интернет, откъдето идва и www пред сайтовете между другото), има няколко неща, с които със сигурност се сблъсквате доста често, дори и тук: потребителското име и вашата парола. Повечето хора имат много регистрации в различни сайтове, защото някои от тях просто го изискват, а други предлагат повече възможности и интересни работи на регистрираните потребители. Създаването на уникално потребителско име и парола е важна стъпка в защитата на вашата онлайн идентичност. Със сигурност не искате другите да узнават вашето потребителско име или парола. С тази информация те биха могли да купуват неща онлайн или да публикуват неподходящи или смущаващи неща в социалните мрежи използвайки вашия акаунт.

Ако имате няколко потребителски имена и пароли за различните сайтове, то вие вероятно вече сте разбрали колко трудно може да бъде да си спомняте всичките. Но какво да кажем за всички тези сайтове? Сайтовете на социалните мрежи, имат милиони и милиони нови посетители всеки ден. Как тези сайтове помнят всички тези потребителски имена и пароли, за да проверят дали сте ги въвели правилно?

За щастие, за разлика от нас, хората, които трябва да използваме мозъците си, за да си спомняме разни неща, сайтовете разчитат на модерни компютри с огромни капацитети на паметта за съхранение на всички тези потребителски имена и пароли в базата данни. Освен това, всички тези данни не е задължително да заемат толкова място, колкото на нас ни се струва. Основната единица в паметта на компютъра се нарича байт, който е равен на една-единствена буква или цифра. Ако да кажем вашето потребителско име е "wonderfriend" и вашата парола е "w0nd3rfr13nd", тези 24 букви и цифри заемат 24 байта памет. Някои хора използват по-къси потребителски имена и пароли, докато други избират по-дълги и по-сложни, за да имат по-голяма сигурност. За да ви дадем пример, все пак нека приемем, че всеки използва комбинация от 24 символа и за двете, които се равняват на 24 байта памет.

Байтът всъщност е една малка единица на паметта в днешния компютърен свят. Днешните компютри и твърди дискове измерват паметта в много по-големи количества. Нека да разгледаме няколко от най-често срещаните единици. Килобайтът (KB) е една от тях и се равнява на 1024 байта. Така един килобайт съдържа около 42 полета за потребителско име и парола. А един мегабайт (MB) се равнява на 1024 килобайта. Използвайки просто умножение, можем да изчислим, че един мегабайт памет ще съдържа над 43 000 места за потребителски имена и пароли. На всичкото отгоре това не е най-голямата единица за памет. Днешните компютри имат и гигабайти (GB), както и терабайти (TB). В един гигабайт има 1024 мегабайта, а в един терабайт съответно 1024 гигабайта. Така продължавайки основните изчисления излиза, че един гигабайт памет може да побере повече от 44 милиона полета за пароли и потребителски имена.

Това може да направи дори и вашият компютър, ако има достатъчно памет. Тъй като сайтовете се хостват (помещават се, записани са) на съвременни компютри с огромен капацитет за съхранение на данни, вече сами разбирате колко е лесно да се съхраняват няколко стотин милиона потребителски имена и пароли!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град