игри за навън

Начало | игри за навън | 3 игрички, които децата от света предлагат на всички

3 игрички, които децата от света предлагат на всички

Аз детето | 2019-08-09

3 игрички, които децата от света предлагат на всички

Чудили ли сте се някога на какво си играят връстниците ви от тне толкова далечна Литва или по-далечната и интересна Индия? Дали също харесват криеницата и народната топка или пък си имат някакви съвсем различни игри, за които ние никога не сме чували, пък камо ли да видим? Сигурно досега не се бяхте замисляли над този въпрос, но сега ви накарахме сериозно да разсъждавате... Да, без съмнение. Но няма да ви оставяме твърде дълго в неведение! Най-вече защото нямаме търпение да споделим с вас някои от най-интересните игри, за които разбрахме. При това те са наистина забавни, защото са ни и леко познати, но и не са. И са различни, и не съвсем, но със сигурност ще се забавлявате с тях, точно както го правят и децата по света! Така че четете, а след това не пропускайте да вземете приятели и да се повеселите с новите игри, които сте научили.

Хурэг адуун / Табун“

Решихме да запазим истинското руско име на тази игра, защото звучи достатъчно интересно и хубаво. Но още по-хубавото е, че за играта няма ограничения в броя деца, както и не трябва да взимате нищо освен доброто си настроение. Правилата също са леснички. Май това е идеалната игра! И така! Една трета от децата застават едно до друго в кръг и се хващат за ръце, а другата една трета застават в центъра на кръга, а останалите остават навън. Първите са конете, а вторите – малките жребчета. За по-забавно жребчетата могат да пръхтят или да рият с копита (крака). Тези, които са останали отвън са вълците и се стремят да хванат жребчетата, като прекъснат кръга на конете и докоснат някое жребче. Ако това се случи – то също става вълк. Ако обаче жребчето докосне вълк – то става жребче. Така се играе, докато или вълците или жребчетата изчезнат. Забавно е!

„Квинта“

Играта от приятелчетата ви от Литва също е забавна, но за времето, когато сте по-малко деца на площадката, защото се играе само с до 5 деца. Ще ви трябва и топка този път, но не се съмняваме от опит знаете, че игрите с топка са наистина забавни. На земята или на асфалта очертайте голям квадрат със страна около 10 м, а в ъгъла на всеки квадрат застават четирима от вас. В центъра на квадрата се очертава кръг с диаметър около 1,5 м; петият играч застава там. Играчите на ъглите се редуват като се опитват да уцелят петия, а той избягва топката. Ако бъде уцелен обаче сменя мястото си с този, който го е уцелил. Така играта продължава колкото ви е забавно.

„Кабади“

Последното ни предложения идва от Индия. Трябва да ви кажем, че децата в Индия определено знаят как да се забавляват. А също и да тичат... Децата са пак колкото искате, но трябва да сте разделени на два отбора! Всеки от отборите стои в своето поле. Периодично по един нападател от отбор отива в полето на другия отбор и се опитва да пипне някого за 30 секунди. Идеята е, че докато тичате трябва непрестанно да повтаряте „кабади, кабади, кабади“. Ако успеете да докоснете някого от противниците си, трябва незабавно да се върнете в своето поле. В такъв случай другият отбор обаче има за цел да ви хване и да не ви позволи да се върнете до изтичане на 30-те секунди. Ако това се случи оставате част от другия отбор. Така играта продължава, докато в единия от отборите останат само двама. В такъв случай – губите!

Честа гледка в Индия са деца, играещи на улицата, в пясък кабади, защото за тази игра не е нужно нищо. В страната играят „кабади“ от над 2000 години. Практикува се в часовете по физическо възпитание, макар учениците често да предпочитат по-популярни спортове като футбол, крикет или волейбол.

Илюстрации: Natalia Kulakova/adme.ruКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град