игри за навън

Начало | игри за навън | Домино от камъчета си направи и за цветно забавление се приготви

Домино от камъчета си направи и за цветно забавление се приготви

Аз детето | 2019-06-25

Домино от камъчета си направи и за цветно забавление се приготви

Смятаме, че каквито и играчки да имате те не могат да стъпят и с малкия си пръст, ако имаха такъв, на доминото. То е било и винаги ще бъде една от най-интересните игри на света. Да, знаем, че сме му големи фенове, но ако и вие го опитате веднага също ще станете такива. Всъщност знаете ли какво точно е домино? Не се сещате? Добре – ще ви подскажем малко. Доминото са онези черни блокчета с определен брой бели точки по тях, които трябва да напаснете по брой. То се играе само от двама един срещу друг, но пък играта може да продължи и много малко и много дълго. Това е едно от интересните неща в доминото. Кое е другото ли? Много просто – можете да си го направите сами, при това не е нужно да е с нещо специално – може дори и да е от камъчета. Всъщност знаете ли, че от камъчета става идеалното цветно домино. То може да се играе както от по-големите, така и от по-малките, които все още не могат да броят. И всички ще се забавляват. Какво по-хубаво от това!

Чудите се как да си го направите ли? Много просто! Ще ви трябват 24 камъчета с големината на кестени. Най-добре ще е да са с един и същи размер приблизително и да са плоски. Можете да си съберете такива навън или пък да си купите от зоомагазина – подобни не са много скъпи. Ще ви трябват също и темперни боички и четка за рисуване. Всъщност, за да стане по-бързо и по-весело можете да си поканите компания и заедно да оцветите бъдещото си домино. Целта е всичките 24 камъчета да бъдат оцветени само в двата края с няколко цвята, като във всеки край цветът е различен. За да е всичко точно и за да може обаче после доминото да се получи, а не да играете безкрайно ви предлагаме да използвате само шест цвята. Ние се спряхме на бяло, синьо, зелено, оранжево, червено и жълто, но вие можете да използвате и вашите любими. След като оцветите всяко камъче от двете страни и ги оставите да изсъхнат може да започне цветната игра.

Двамата играчи получават по 5 камъчета, а останалите нареждате на купчинка между вас. От нея вадите едно камъче и го поставяте по средата отново между вас. Какъв е цветът му от едната и от другата страна? Ако някой от вас има такъв цвят на своите камъчета го поставя до първото като еднаквите цветове трябва да са едно до друго. Например камъчето е оцветено в зелено и оранжево, а вие имате камъче оцветено в оранжево и червено. Тогава го слагате като оранжевите цветове трябва да се допират, а другият играч трябва да постави или камъче с червено или със зелено. Така се редувате, а играта продължава, докато всички камъни бъдат наредени. Когато вашите свършат или нямате от подходящия цвят, си взимате от купчината. И този, чиито камъни свършат първи и няма повече, за да си вземе – печели играта.

Забавно, нали? На всеки от семейството ще му хареса, а най-хубавото е, че тази игра можете да играете навсякъде. Особено след като е с камъни – няма да се ядосвате ако загубите някой от тях!

На домино можете да играете и по още няколко забавни начина:
Странното домино
Чудовищно домино от листа
Домино с рими предлага игри незабравимиКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град