покани

Начало | покани | Кои са птиците на София – изложба ви ги показва!

Кои са птиците на София – изложба ви ги показва!

Аз детето | 2023-07-18

Кои са птиците на София – изложба ви ги показва!

Врабче, сврака, гълъби – това са добре познати на всички ни птици. Някои от вас, които живеят в по-малък град или село може да са виждали и много други по-интересни представители на птичето царство. А тези от вас, които живеят в София, дали са виждали и други? Обикновено не обръщаме внимание, но знаете ли, че в столицата ни има повече птици отколкото някога сте подозирали. Искате да знаете какви, тогава защо не посетите изложба...

Изложба „Дивата София – птици“ вече е открита в парково пространство пред НДК, съобщават организаторите от фондация „Културни перспективи“. Изложбата е последното събитие от лятното издание на градския фестивал „Culturama“. Дело е на фотографи и художници и е продължение на тема, представена за първи път от Регионалния исторически музей – София. Фокусът е върху един от най-важните и красноречиви индикатори за качеството на живот в даден град – присъствието и многообразието на птици.

„Импулсът, който ни провокира да покажем тази изложба, в която да поставим важни обществени теми и идеи за малки стъпки за промяна в съпоставка с образите на тези изключителни същества, е темата за глобалното затопляне, предизвикано от вредните емисии, което застрашава бъдещето на всички живи същества на нашата планета. Изчезването на ключови видове животни, птици и растения е сериозен проблем, който изисква спешни мерки за ограничаване на затоплянето до граници от 1,5°C – 2°C. В противен случай, този процес на промяна ще бъде извън нашия контрол!“, призовават организаторите.

С фотографии участват Атанас Грозданов, Асен Игнатов, Димитър Димитров, Диян Янкулов, Живко Накев, Катерина Кавалджиева, Н. Пр. Мачей Шимански, а с авторски илюстрации и картини – Анелия Пашова, Асен Игнатов, Ася Каменова, Венцислав Кръстев, Георги Пчеларов, Деница Пенева, Мария Крумовска.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град