важните неща
Начало |
важните неща |
Полезни правила за млади готвачи
Полезни правила за млади готвачи
Да се готви не е толкова трудно и дори е забавно, особено ако не готвиш сам, а с мама, баба, татко или някой приятел. Ето няколко полезни правила, които да спазвате в кухнята, за да не стават злополуки.
- Никога не пипайте с мокри ръце електрически уреди или техни части, като щепсели, превключватели, кабели, нищо, че са изолирани. Водата е проводник на електричеството и може да получите токов удар.
- Режете много внимателно с ножовете, а най-добре помолете някой възрастен да ви помогне. Същото направете и когато трябва да използвате блендер, фурна, котлон, миксер, пасатор.
- Винаги използвайте топлоизолиращи ръкавици, когато трябва да държите горещи тиган, тенджера или да извадите тава от фурната.
- Когато приключите с готвенето, проверете дали сте изключили всички електрически уреди, като печката например.
- Преди да започнете готвенето, измивайте ръцете си, подсушавайте ги и обличайте престилка или ако нямате такава, стари дрехи, които вече не носите, такива, че ако ги изцапате, да не ви е яд.
- Когато изберете рецептата, която ще приготвите първо я прочетете цялата, след това извадете необходимите продукти и ги сложете на удобно за вас място. Така ще ви е по-лесно.
- Никога не слагайте вода в нагорещено олио, защото ще започне да пръска много силно.
- Когато пържите нещо, не приближавайте главата си много близко до тигана, защото можете да изгорите лицето си от горещите пръски. Дори в момента да не пръска, всеки момент може да се случи.
- Винаги обръщайте настрани дръжките на тиганите и тенджерите, когато са на котлона, защото ако стърчат от края на печката към вас, можете неволно да ги съборите върху себе си.
- Когато приключите с готвенето почистете всичко, за да е готово за следващия път.
И най-важното: помнете, че човек се научава да готви, когато опитва, дори и понякога да изгорите ястието или сгрешите нещо друго, не се отказвайте.
0 коментара