За родители

Начало | За родители | От 29 март стартира системата за онлайн прием за учениците в първи клас в София

От 29 март стартира системата за онлайн прием за учениците в първи клас в София

Аз детето | 2021-03-16

От 29 март стартира системата за онлайн прием за учениците в първи клас в София

Ще има нова система за електронно класиране на учениците в първи клас в общинските училища в София. Тя беше представена от зам.-кмета Тодор Чобанов.  За родителите, които не могат да кандидатстват дигитално, във всички 168 общински училища в София е създадена организация на място, допълват от Столичната община, цитирани от Bulgaria ON AIR.

„Всички обстоятелства около кандидатстването ще се верифицират служебно, с което ще отпадне ходенето в различни други институции за набавяне на документи“, потвърди и Генчо Керезов, зам.-кмет по дигитализацията. Обсъждането на новата е-система за централизирано електронно класиране за прием на ученици в първи клас в общинските училища в София бе в комисията по култура и образование. Родителите на бъдещите първокласници, които ще са 12 хиляди през новата учебна година, ще могат постоянно да следят хода на документите на своето дете в кампанията за кандидатстване. От 19 април до 28 май е регистрирането на кандидатите. След 28 май ще се пристъпи към подготовка на първото класиране, което ще бъде обявено на 4 юни.

Родителите, които имат профили в системата за детска градина ще могат да ги използват и за кандидатстване за първи клас.  Отпада и ваденето на документи на хартиен носител. Всичко вече ще се набавя по служебен път. Това са – заявление за записване, удостоверение за промени на постоянен адрес на детето, удостоверение за промени на настоящ адрес на детето, удостоверение за семейно положение, удостоверение за завършване на предучилищна група.

Критериите за прием в първи клас си остават същите – детето ще бъде приемано в училище, което е най-близо до дома му, подчерта Чобанов. Всъщност новата е-система надгражда действащата от три години за прием в детските градини. Родителите я познават, по-скоро тя е нова за училищните ръководства.

Основна задача на дигитализацията на приема в първи клас е да се постигне равномерно разпределение на децата в училищата и да се намали високата концентрация в т. нар. желани или елитни училища. В същото време остават свободни места в други училища и така не се използва ефективно наличният сграден фонд, се посочва в мотивите на вносителите на предложението за нова е-система.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град