За родители

Начало | За родители | Внимание, родители: педофили зарибяват деца в популярни онлайн игри

Внимание, родители: педофили зарибяват деца в популярни онлайн игри

Аз детето | 2021-03-09

Внимание, родители: педофили зарибяват деца в популярни онлайн игри

p> Педофили примамват деца в пет хитови компютърни игри, които се играят онлайн. Там виждат истинското име на жертвата, дори града, в който живее, и започват да се сближават с нея. Винаги прехвърлят комуникацията в чат, за да е лична и само между двамата. Това разкрива пред „Телеграф“ шефът на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП комисар Владимир Димитров. По думите му в момента тенденцията е подобни случаи да зачестяват, като сигналите в отдела му за последните два месеца са над 10.

Маскиране

Игрите, в чиито платформи педофилите търсят жертви, са свързани със създаване на виртуална реалност, дори имената им наподобяват този сценарий. В повечето от тях децата създават династии, фамилии, управляват империи. Има и такива, в които момчето или момичето си създава свой герой и започва да живее паралелен живот, но в интернет, търгува с дрехи, коли или пък ходи на училище, поддържа отношения с приятели.

„Във въпросните игри се говори на английски. В тях децата обикновено си регистрират истинското първо име, града, в който живеят, годините. На свой ред педофилите си създават близък до тези данни профил и започват да комуникират, да разпитват за проблемите на детето, на какво се ядосва, за да скъсят дистанцията“, обясни киберполицаят. След като си станат по-близки, преместват комуникацията в чат във Фейсбук или Viber, WhatsUp или друга програма и споделянето продължава.

Уловките

Обикновено близо 60% от момичетата и момчетата започват да споделят за проблеми в училището, както и за такива, свързани с родителите им – как не са им купили нов телефон или лаптоп и ги карат да учат, засекли антимафиотите.

„При по-голяма част от учениците контролът е занижен от страна на майката и бащата, те са по компютрите и шансът им да станат жертви на педофил е по-голям“, заяви комисар Димитров. Той даде и пример отпреди две седмици с 14-годишно момиче от София, попаднало в лапите на извратен мъж от чужбина.

Преди няколко месеца седмокласничка от София започва да си комуникира с уж неин връстник в онлайн игра. Прехвърлят разговорите на лични съобщения и така педофилът се сближава много с девойката. „Първоначално всичко започнало невинно. Мъжът, чието лице детето не е виждало, а само измислена снимка на красив ученик, започва да ѝ иска снимка на новото бюро, след това на нова дреха. Стига се дотам да я кара да се снима по бельо, а след това и гола“, разказа шефът на отдел „Киберпрестъпност“. С умело психологическо обработване извратенякът успял да накара момичето да му прати и голи фотоси, с които започнал да го изнудва брутално. Плашел я, че ще ги покаже на родителите ѝ, на приятелите и съучениците ѝ. Така се стигнало дотам 14-годишната да е заставяна да изпраща видеа, на които се самозадоволява. След като му омръзнало детето, той започнал да го кара да привиква свои приятелки, които също да се събличат.

„Последния месец имаме четири такива случая, по които работим, но предполагам, че са над 10, а хората просто не искат да се разчува. Призовавам ги обаче да не разсъждават по този начин, защото педофилите нанасят травма за цял живот на децата им, което не бива да се допуска“, отсече Димитров. По думите му, ако извършителят е в чужбина, редовно родители отказвали да подават и сигнали, защото не им се занимавало.

Профил

Киберполицаите очертаха профил на педофила, който лови жертви в нета. Обикновено са мъже от 20 до 60 години с различни професии. Тръгва се от шофьор на камион, мине се през учители, стига се до компютърни специалисти. Повечето от извратеняците са неженени и живеят с майките си. Ако пък имат семейства и деца, то винаги спят в друга стая, а не с половинката си. „Целта е да могат нощно време да гледат порнография“, обясниха експертите. По думите им онлайн педофилите са три вида. Първите, които са близо 92% – са хора, които само свалят детско порно, за да се самозадоволяват, но никога не пристъпват към личен контакт с хлапета. Вторите, които са едва 5%, започват чат и искат голи снимки от децата, както тези в онлайн игрите. Третият вид онлайн педофили са около 3% – това са извратеняците, които са готови на личен физически контакт.

Сайтове с деца, които позират по бельо в предизвикателни пози, са входната врата на педофилите към зарибяване по порнографията. Киберченгетата са засекли, че става въпрос за т. нар. моделинг сайтове, в които децата са разсъблечени като фотомодели. Специфичното е, че извратеняците започват оттам да се нахъсват и да търсят още по-разсъблечени деца, след което вече доста от тях преминават към реалната порнография и сексуалните извращения. Именно от тези моделинг сайтове се правели и препратки към педофилските форуми.

„От началото на годината сме провели над 4 операции, насочени към педофили, които действат в интернет. Получаваме доста сигнали и от партньорски служби. Става въпрос за Федералното бюро за разследване на САЩ, Националната агенция за престъпност на Великобритания, която е като еквивалент на ГДБОП, както и от Европол. Мога да ви кажа, че имаме по 20-30 сигнала“, заяви пред „Телеграф“ шефът на отдел „Киберсигурност“ комисар Владимир Димитров. По думите му при една от акциите преди броени дни в Бургас бил задържан педофил с 500 гигабайта порнография. Оперативните данни сочели, че близо 100 българи ровят в платформи за извращения с деца и разменят файлове с други хора от чужбина. „Проблемът с детската порнография и педофилите в интернет е много сериозен. Ние го взимаме много присърце и работим колкото сили имаме“, допълни Димитров. И посъветва родителите по-често да говорят с децата си за това какво правят в интернет. Не да им забраняват, а да проявяват интерес към снимките, които качват в интернет, към игрите, които играят. И по този начин, докато детето разказва, те биха могли да усетят по-рано и навреме ако се случва нещо опасно.

Прочетете още:
Деца съветват родителите си как да ги предпазват по-ефективно в Интернет
Да си припомним: важни правила за едно безопасно и весело онлайн сърфиране
Децата и приложенията в интернет: най-важните неща, които родителите трябва да имат предвид
10 начина да останем близо до децата си, когато са в интернетКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град