За родители

Начало | За родители | Пандемията влоши психичното здраве на децата

Пандемията влоши психичното здраве на децата

Аз детето | 2021-03-12

Пандемията влоши психичното здраве на децата

Поне едно от седем деца или 332 милиона в цял свят, са си стояли вкъщи най-малко девет месеца от началото на пандемията от COVID-19, съгласно задължителните или препоръчителните политики, прилагани повсеместно в държавите. Това е изложило на сериозен риск тяхното здраве и благосъстояние, става ясно от доклад на УНИЦЕФ.

С навлизането на пандемията във втората ѝ година въздействието върху психичното здраве и психо-социалното благосъстояние на децата и младежите започва сериозно да се усеща. Сериозен процент от децата и младежите преживяват тревожни разстройства и дори депресии. Вследствие на блокадите много от децата, които живеят в условия на насилие, лишаване от грижи или малтретиране вкъщи, са останали затворени с насилника си и без подкрепата на учители, по-далечни роднини и общността, сочат още изводите от проучването.

Децата от уязвими групи от населението – като тези, които живеят и работят на улицата, децата с увреждания и децата, живеещи в условия на конфликт– рискуват техните нужди от подкрепа на психичното здраве да бъдат пренебрегнати изцяло. Данни на Световната здравна организация показват, че пандемията е нарушила или спряла изцяло първостепенните услуги за психично здраве в 93% от страните по света.

На този фон търсенето на психологическа подкрепа расте. Повече по темата вижте от видеото на „Директно“ с Даниела Колева от ефира на Bulgaria ON AIR, Програмен директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ България.

Photo by Kelly Sikkema on UnsplashКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град