За родители

Начало | За родители | Да станем част от електронните игри на децата като сами им ги представим

Да станем част от електронните игри на децата като сами им ги представим

Аз детето | 2021-05-04

Да станем част от електронните игри на децата като сами им ги представим

Децата винаги са харесвали електронните игри, още от първите тетриси. Но за разлика от тогавашните времена, днес прекарват още повече време в техния свят и това е съвсем нормално. Игрите днес са толкова майсторски и красиво направени, историите в тях са така запленяващи, че все едно си част от този фантастичен свят. Освен това заради пандемията, която ни се случи през последната година, всички прекарваме все повече и повече време забавлявайки се с компютрите. А децата прекарват часове в игра на Minecraft, Fortnite и подобни, не само защото е забавно, но защото могат да правят нещо интересно с приятелите си, дори и когато не могат да излизат навън. Естествено като родители не искаме да прекарват прекалено много време пред екран, още повече да ги насърчаваме.

Но ето тук идва изненадата! Според експерти е по-добре да насърчим децата да играят на компютърни игри и даже самите ние да ги въведем в този интересен свят още от 7 години. Така не само ще им покажем как да се забавляват без опасности, но и в по-голяма възраст биха ни послушали точно колко време да прекарват пред компютъра. Но как точно да стане това, как да им представим света на гейминга! Ето няколко съвета!

Кога да започнем?

Американската академия по педиатрия (AAP) препоръчва децата на възраст под 18 месеца да избягват изцяло екраните, прохождащите деца между 18 и 24 месеца да използват приложения само с родител не повече от половин час на ден, а децата в предучилищна възраст между две и пет години за не повече от час на ден. Но д-р Синем Сияхан, съдиректор на съвместната докторска програма за образователно лидерство с Университета в Сан Диего в Калифорнийския държавен университет в Сан Маркос, вярва, че децата и възрастните могат да споделят смислено време за учене на света чрез видео игри на почти всяка възраст.

„Имам дете на вече 3 години и играем заедно Minecraft още откакто беше на 2“, обяснява тя. „Правим това, защото когато той прояви интерес да издава животински звуци, мислех, че би било чудесно, защото мога да се разхождам из околната среда на екрана и да назова всички тези животни. Мога да го попитам: „Какъв звук издава кравата?“ И това е наистина полезно, защото създава диалог.“

Намерете игра, подходяща за възрастта на детето

Подобно на филмите, книгите и телевизионните предавания на които децата се радват, искате да намерите и видеоигра, която е подходяща за тяхната възраст. Да е весела, да няма прекалено насилие или екшън. Но експертите също препоръчват да се намери нещо, което да съответства и на познанията и уменията на детето. Така например игрите със сложен контрол могат да са трудни, колкото и да са интересни за деца от предучилищна възраст. Не се страхувайте да отидете в Google Play или App Store и да видите какво казват хората за игрите. Опитайте да изтеглите игра на таблета си и да я изпробвате, преди да я покажете на детето. Освен това има често срещано погрешно схващане, че всички видеоигри са неподходящи за деца, тъй като някои имат съдържание с насилие. Но с нарастването на популярността на таблетите игрите станаха толкова разнообразни. Има много образователни игри и приложения с участието на герои като Дора Изследователката, насочени към деца в предучилищна възраст и след това.

Не, не трябва да гледаме само как децата играят

Запомнете – избирането на игрите, които ще играят децата ви не е достатъчно. Все още трябва да участвате с тях по някакъв начин, въпреки че това не означава непременно, че трябва да се присъединявате всеки път. Погледнете екрана, на който играят децата ви, и бъдете готови да намерите възможности за изграждане на диалог по време на играта. И можете да насърчите децата си да учат активно, като се задълбочите в образователните аспекти на играта. Например, ако играят игра с динозаври, може да искат да научат повече за тях. Можете също така да провеждате разговори за това как да мислят за себе си и да управляват своите разочарования, когато не могат да завършат ниво.

Не започвайте с лимитите веднага

Има много причини да насърчавате малките деца да играят на видео игри, включително спекулациите, че това може да доведе до кариера в компютърните науки. Но това не означава, че трябва да оставите децата си да прекарват цялото си свободно време, играейки Minecraft, вместо да излизат навън. И все пак докато изследвате видеоигри с детето си, вероятно ще се появят ограничения, произтичащи от вашия родителски стил и ценности. Но запомнете, само защото видео игрите не са едно и също като игра навън, това не прави времето, прекарано в играта им, по-малко ценно – все пак е качествено прекарано време заедно. С напредването на възрастта децата сами ще осъзнават колко време е добре да прекарват пред игрите, ако сте играли заедно още от началото.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град