забавна наука

Начало | забавна наука | Наистина ли сухият лед е сух?

Наистина ли сухият лед е сух?

Аз детето | 2018-05-28

Наистина ли сухият лед е сух?

Виждали ли сте някога нещо, което прилича на мъгла или много гъст дим, което се издига от сцената на концерт или театрален спектакъл? Ако е така – поздравления, вече сте виждали сух лед в действие. Сухият лед често се използва, за да се създаде илюзията за дим или мъгла. Но какво точно е сухият лед? И наистина ли е сух? Ще се изненадате да научите, че това изобщо не е „лед“... или поне не такъв лед, какъвто ние си представяме винаги, когато чуем тази дума и да, той наистина е сух!

Знаете, че обикновеният лед е просто замръзнала вода и когато се стопли той отново се превръща във вода. Сухият лед, от друга страна, е замразен въглероден диоксид. Въглеродният диоксид е газ. Всеки път, когато дишате, вдишвате кислород и издишвате въглероден диоксид. Не бързайте обаче да събирате в бурканче това, което издишвате. Минус 43 градуса C е минималната температура с която може да се направи сух лед! Също толкова е необходимо и за да се превърне във впечатляващата изкуствена мъгла. И понеже този лед никога не минава през течно състояние се нарича сух. Ако оставите парче сух лед на слънце за няколко минути, когато се върнете няма да намерите локва. Той просто ще се изпари директно във въздуха. Научният процес на директна промяна от твърдо към газообразно състояние се нарича сублимация. Един килограм сух лед ще произведе около 250 литра въглероден диоксид чрез сублимация. С толкова газ могат да се напълнят 125 двулитрови бутилки!

Всъщност сухият лед далеч не се използва само по концерти или за да може хората да се правят на готини в интернет с клипчета. Поради факта, че ако случайно се разтопи, няма да причини водна бъркотия, той често се използва за запазване на замразени храни. Особено ако те се местят от едно място на друго в хладилен камион или микробус. Все пак водата също има общо със сухия лед. Когато бъде поставен в съд с вода, процесът на сублимация става по-бърз, създавайки плътни облаци димна мъгла. Машините за мъгла на концерти или пък в уж „обитавани от духове къщи“ и нощни клубове редовно използват сух лед, за да създадат плътен ефект на мъгла и то с помощта на вода. Но тъй като сухият лед е изключително студен, хората използват големи клещи или ръкавици за да го поставят в машината. Тъй като директният контакт с кожата със сух лед може лесно да причини измръзване.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град