забавна наука

Начало | забавна наука | Астрономи откриха невиждана досега галактика без тъмна материя

Астрономи откриха невиждана досега галактика без тъмна материя

Аз детето | 2018-03-29

Астрономи откриха невиждана досега галактика без тъмна материя

Астрономи са открили невиждана досега галактика, която изглежда лишена от тъмна материя –изобилната и загадъчна материя, която не излъчва светлина или енергия и се смята за фундаментална част от всички галактики, съобщават световните информационни агенции, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър“. Първото по рода си откритие ще принуди учените да преосмислят схващанията си за формирането на галактиките. „Не очаквахме, че подобно нещо може да се случи“, казва астрономът и ръководител на изследователския екип Питер ван Докум от Йейлския университет.

„Говорим за изключително откритие, като се има предвид, че по същество галактиките трябва да съдържат повече тъмна материя, отколкото обикновена“, допълват специалисти от университета на Торонто, които са участвали в изследването. Парадоксално откриването на галактика без тъмна материя не само няма да разклати основите на физиката, но в действителност може да потвърди съществуването ѝ, отбелязват учените.

Галактиката, наречена NGC1052-DF2 и локализирана на около 65 милиона светлинни години от Земята, освен от тъмна материя изглежда е лишена и от газ, и е сравнително оскъдно населена от звезди. Въпреки че размерите й са приблизително същите като на Млечния път, в нея има около 250 пъти по-малко звезди – 400 милиона в сравнение със 100 милиарда в нашата галактика. NGC1052-DF2 е толкова „оскъдна“ на материя, че спокойно може да бъде наречена „прозрачна“, казва Ван Докум.

Тъмната материя, която остава най-голямата загадка за съвременната астрофизика, съставлява около една четвърт от общата маса и енергия на Вселената. Тъй като не излъчва светлина, тя не може да бъде наблюдавана директно. Учените обясняват съществуването ѝ с гравитационния ѝ ефект върху галактиките.

Учените нямат обяснение за липсващата тъмна материя в галактиката NGC1052-DF2, но все пак имат няколко предположения. Според тях е възможно катаклизъм в нея да я е лишил от цялата тъмна материя и газ. Специалистите не изключват и „намесата“ на съседна масивна галактика.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град