забавна наука

Начало | забавна наука | Торбест лъв, вулканична бактерия и 40-метрово дърво – това са топ три на новооткритите видове за 2017

Торбест лъв, вулканична бактерия и 40-метрово дърво – това са топ три на новооткритите видове за 2017

Аз детето | 2018-05-25

Торбест лъв, вулканична бактерия и 40-метрово дърво – това са топ три на новооткритите видове за 2017

Въпреки всичките ни технологии, въпреки всичките ни учени и цялото ни любопитство сме почти сигурни, че планетата Земя е подготвила изненади и възможности за нови открития дори и за пра-пра-пра-пра-пра-правнуците ни. Това е много мило от нейна страна, защото все пак като се замислим бихме искали и те да имат възможността за своите 15 минути или пък 15 години слава като открият нещо впечатляващо! Всъщност планетата Земя крие толкова много неподозирани тайни, че всяка година се правят различни класации за различни открития. Най-вълнуващата и най-следена от тях обаче е „Топ 10 на новите видове“. Той се изготвя от биолозите от Международния институт за изследване на нови видове към Нюйоркския университет и при това има доста строги критерии. За да влязат в него животните или растенията трябва да са включени в еволюционното дърво на живота, да са описани в научно списание и да са получили научно име през предишната година. Годишно се описват около 18 000 нови вида.

Тази година новите организми са доста интересни: новоидентифицирана човекоподобна маймуна, 40-метрово дърво, вулканична бактерия и изчезнал торбест лъв. При това тези и останалите шест открития идват от всички краища на света – от океанските дълбини, Бразилия, Коста Рика, Суматра, Канарските острови, Япония, Австралия, Китай, дори от американски аквариум. Така например Загадъчният едноклетъчен организъм Ancoracysta twista беше открит върху корал в морски аквариум в Сан Диего. Той се задвижва с опашка като камшиче и лови други едноклетъчни организми с харпуноподобни структури. Специалистите от института „Скрипс“, които го откриха, не знаят къде може да живее този организъм в естествена среда. Едноклетъчното не може да бъде класифицирано към никоя група от известните организми.

Ето и останалите интересни открития:

Гигантското дърво Dinizia jueirana-facao беше открито в атлантическа гора в Бразилия. Видът има само 25 представители и е критично застрашен.

Гърбава скарида живее край Антарктида. Тя напомни на откривателите си за Квазимодо и затова я кръстиха Epimeria quasimodo.

Бръмбърът Nymphister kronaueri беше открит в Коста Рика. Той е дълъг едва 1,5 мм и окраската му е като на мравка, защото използва тези насекоми, за да се придвижва, като се качва на гърбовете им.

Непознат вид орангутан беше идентифициран на о-в Суматра. Учените изследваха черепа на животно, убито през 2013 г., и установиха достатъчно разлики, за да го признаят за отделен вид. Нарекоха го Pongo tapanuliensis на района, където живее. Видът има около 800 представителя.

Учени, изследващи Марианската падина, откриха риба, живееща на 8 км дълбочина. Pseudoliparis swirei е дълга само 10 см, но е върховен хищник. Досега биолозите мислеха, че риба не може да оцелее на такава дълбочина.

Цветето Sciaphila sugimotoi живее в симбиоза с гъба, от която черпи енергия, за разлика от повечето други растения, които разчитат на фотосинтеза. То може да се види през септември и октомври в Япония.

Фосил на торбест лъв, живял преди 23 милиона години, беше открит в Куинсланд, Австралия. Wakaleo schouteni се е хранел не само с месо, но и с растения, и е спял по дърветата.

Бръмбар, който живее в пещери, беше открит в китайската провинция Шанси. Xuedytes bellus е много добре приспособен към тази среда. Той има удължена глава и много малко тяло.
Челната десетка на новооткритите видове се попълва от протобактерията Thiolava veneris, живееща в подводен вулкан край Канарските острови. Три години след изригването на вулкана Тагоро през 2011 г. тя образува бял килим надхвърлящ 2000 м, около върха, на около 130 м под повърхността на водата.Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град