забавна наука

Начало | забавна наука | Вярвате или не, на Хавай вали дъжд от скъпоценни камъни

Вярвате или не, на Хавай вали дъжд от скъпоценни камъни

Аз детето | 2018-06-14

Вярвате или не, на Хавай вали дъжд от скъпоценни камъни

След като вулканът Килауеа направи доста поразии на Хавай, очевидно природата е решила да поднесе своите извинения на хората. След потоците от лава и земетресенията, днес на Хавай вали дъжд. Ще си кажете, че това си е нещо съвсем обикновено, но не е така, защото дъждът е под формата на красив зелен минерал, който повече ни прилича на скъпоценен камък. Красота! Но преди да си купите набързо самолетен билет за Хавай и вместо дрехи и друг багаж да вземете празни чанти и кофи, нека надникнем и зад науката на тези зелени красоти, които очароваха и объркаха целия свят.

Това всъщност се нарича оливин и е обикновен минерал или по-точно магнезиевожелезен силикат с формула (Mg, Fe)2 SiO4. Той е един от малкото скъпоценни камъни, които се срещат само в един цвят – маслиненозелено. Интензивността и оттенъкът на зеленото обаче зависи от процентното съдържание на желязо в кристалната структура, така че цветът на отделните скъпоценни камъни може да варира от жълто, маслинено до кафеникаво-зелено. Находката му под формата на отделни парчета, които бижутерите биха разпознали като скъпоценен камък, наречен перидот, е изненадващо рядка.

Това се дължи на химическата нестабилност на минералите на земната повърхност. Оливинът обикновено се среща като мънички пясъчни зърна в силно изветрено състояние, неподходящо за декоративна употреба. Големите кристали оливин са редки и затова се смята за ценен скъпоценен камък. Точно сега обаче жителите на Хавайските острови откриват едри кристали сред скалите и пепелта от последните изригвания и потоци от лава.

Изглежда, че последните изригвания са изхвърлили магма във въздуха, където високите температури на кристализация на магнезиевите железни силикати им позволява да се превърнат в по-големи камъни, преди да паднат на земята. Нагоре отива гореща разтопена скала, а надолу пада дъжд от перидот.

Снимки: sciencealert.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град