забавна наука

Начало | забавна наука | Вижте какви чудеса крият сладководните водоеми

Вижте какви чудеса крият сладководните водоеми

Аз детето | 2018-06-26

Вижте какви чудеса крият сладководните водоеми

Алигатор се е качил на пън и гледа над водата. Чапла се издига над главата му и каца в тръстиките на безопасно разстояние от опасното животно. Пльооооос! Жаба скача във водата от брега, докато няколко насекоми бръмчат около нея. Досещате ли се какво може да е това място така пълно с живот? Много е лесно – ние пием вода от подобно място... е може би не същото, но водата е почти същата – естествено, че говорим за някое сладководно езеро! Реки, потоци, езера, язовири – всички те са сладководни местообитания. Такива са също и блатата, които имат дървесни растения и дървета; и блата, които нямат дървета, освен много треви и тръстика. Сладководните води представляват само три процента от световната вода на планетата Земя. (Останалата част е солена вода). Въпреки тази малка площ, сладководните местообитания са домове за повече от 100 000 вида растения и животни. Представяте ли си? Ето и още много любопитни факти от богатия им свят.

Рибите, живеещи в сладководни местообитания, имат изобилие от компания. В тях живеят охлюви, червеи, костенурки, жаби, блатни птици, мекотели, алигатори, бобри, видри, змии и много видове насекоми. Чували ли сте за сладководни делфини и паяк гмуркач... Те също се срещат на подобни места. Растения като водорасли, катаили, водни лилии, аспи и върби поддържат водата чиста, като използват кореновите си системи, за да филтрират замърсяването и излишните хранителни вещества от водата.

Тези места, освен ако не са създадени от хората язовири, се формират от различни природни сили. Много от тях се появяват, след като ледниците движели се по Земята през последната ледникова епоха, преди 12 000 и 1,8 милиона години, оставили гигантски дупки, които след това се изпълнили с дъждовна вода. Други били създадени, когато земната кора се изместила. Понякога това се случва и след изригване на вулкан. Реките пък се създават, когато разтопен лед или сняг се спуска надолу по планините, следвайки жлебовете и каналите на земята по пътя към морето или океана. Влажните зони, където земята е покрита с вода през повечето време, често се оформят в заобикалящите ги реки или в райони, където подземната вода се просмуква през скалата под почвата. Покритието е направено от различни видове скали като гранит, пясъчник и варовик. Водата може да проникне през пукнатините между тези скали и да разтвори варовика.

Най-големите сладководни местообитания в света са река Амазонка в Южна Америка, която започва от Андите и чиято вода изминава около 6 400 км до Атлантическия океан. Така реката преминава през шест страни, включително Перу и Еквадор. Езерото Байкал в Сибир, регион в Русия, е най-дълбокото сладководно езеро в света. В себе си то съдържа една пета от всички сладки води на планетата. Така че, независимо дали сте гладна костенурка, растение смучещо замърсители или жаден човек, който също обича да играе във водата, сладководните местообитания са жизненоважни екосистеми за нашата планета!

Снимки: nationalgeographic.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град