забавна наука

Начало | забавна наука | Кафето, което възрастните толкова обичат

Кафето, което възрастните толкова обичат

Аз детето | 2018-07-10

Кафето, което възрастните толкова обичат

Възрастните обичат кафе – това е толкова ясно, колкото че водата е мокра или че слънцето е звезда! Ние обаче като деца винаги сме се питали защо е така? Какво толкова прави кафето вкусно и полезно, защото то реално не е такова. Ако някога сте опитвали кафе (или не по-добре не го правете) – то няма да ви хареса, защото е ужасно горчиво. Затова някои хора му слагат много захар, мляко, сметана или други подобни добавки Но тогава защо продължават да го пият се пита в задачата... Когато кафето за първи път се появило в Европа през втората половина на XVII век, имало много върли противници. Повечето учени от онова време смятали, че напитката била не просто вредна – тя била отровна и трябвало да бъде забранена! Имало и друга група хора, които пък смятали, че е много полезно за всеки да пие кафе. За да се докаже кой е прав в крайна сметка учените решили да направят няколко опита върху животни. Така се е правело преди. Представете си колко изненадани били и двете групи хора, когато разбрали, че и едните, и другите са прави в някаква степен. Кафето наистина не е полезно, но само ако се пие в големи количества.

Смята се, че тонизиращият ефект на семената на кафееното дърво е открит в Йемен и североизточните части на Етиопия, след което то започва да се отглежда в Арабския свят. Най-старото достоверно сведение за пиене на кафе е от средата на XV век и се отнася за суфийските общности в Йемен. От мюсюлманските страни се разпространява към Италия, а след това към останалата част от Европа и към Америка.

В Африка и Йемен кафето се използва в някои религиозни церемонии, поради което Етиопската православна църква не допуска употребата му за светски цели, забрана, останала в сила до края на XIX век. Кафето е забранено и в Османската империя през XVII век, а по-късно в Европа то е свързвано с политически заговори. Плодовете на кафееното дърво, които съдържат зърната кафе, се добиват от няколко вида малки вечнозелени храсти. Двата най-често отглеждани вида са високо цененият Coffea arabica и Coffea canephora, зърната от който са известни и като робуста. Вторият от тези два вида е устойчив на опустошителната кафеена листна ръжда (Hemileia vastatrix). И двата вида се отглеждат главно в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка. След като узреят плодовете се обират, обработват и изсушават. След това семената се изпичат в различна степен, според търсения вкус, смилат се и се сваряват, за да се получи напитката кафе.

Доказано е, че кафето увеличава бодростта и стимулира мозъчната дейност. Приема на умерено количество кофеин, който е една от основните съставки в кафето, увеличава скоростта с която се обработва информацията в мозъка и подобрява времето за реакция. Консумацията на кофеин се асоциира с повишена бодрост и стимулация на мозъчната дейност, водещи до подобрена концентрация при извършването на различни задачи, които изискват специално внимание и логическо мислене. Научни експерименти доказват ползите от кафе паузи по време на работа или докато човек учи, независимо дали е през деня или нощта. Ето затова въпреки горчивия си вкус възрастните пият кафе. Това обаче не означава, че и вие трябва да го правите. Даже напротив, доказано е, че младите организми имат силна естествена енергия на която кафето може само да попречи!

Снимка: pixabay.comКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град