Космос

Начало | Космос | Могат ли звездите да показват пътя?

Могат ли звездите да показват пътя?

Аз детето | 2016-11-17

Могат ли звездите да показват пътя?

Позволете на въображението да ви заведе доста години назад, в онова време, когато дървени кораби пътуват из океаните в търсене на нови земи, стоки и приключения. Сега си представете как и вие сте на един от тези кораби и сте смел капитан, тръгнал да изследва непознати острови и континенти. Можете ли да си се представите например като Христофор Колумб? Прекрасно! Обаче преди да тръгнете из необятния океан, трябва да имате предвид някои неща: Google няма да съществува още поне стотици години, джипиес също няма. Дори елементарните карти на хартия не са особено от помощ, защото повечето от тях са просто рисунки на предполагаеми земи, които не се знае дали са точно там и дали изглеждат точно така. Това може да ви се струва огромен проблем, който ще провали цялото приключение и дори няма да можете да излезете от пристанището, но съвсем не е така. След като Колумб е успял без електронни устройства, значи и вие можете. Има много неща, които могат да ви покажат пътя и за които ние вече не говорим при всичките технологии, които имаме. Но те са там около нас и често може да са по-добри от всяка карта или GPS.

Всички древни мореплаватели са ги ползвали и те са им служили вярно през всички тези години и освен това не са им тежели и не са имали нужда от батерии и ток. Просто когато древните моряци се чувствали изгубени, поглеждали към небето. Точно така – те разчитали на Слънцето, Луната и звездите, за да ги водят по пътя. Сигурно сега се чудите как може да стане това, как може да погледнеш към небето и да знаеш къде се намираш? Всъщност не е толкова сложно, но трябва опит и търпение. Във всеки конкретен момент във времето всяка звезда е точно над определена точка на планетата Земя. Тази точка се нарича географско положение. Вярно, че това географско положение често се променя, тъй като планетата се върти около оста си и около Слънцето, обаче има две точки, които не променят положението си никога, това са Северния и Южния полюс. Така има и една звезда, която почти винаги се намира над Северния полюс. Нея наричаме Полярна звезда. Ако можехте да я видите, щяхте да забележите, че тя си седи на мястото, а всички други се появяват около нея.

Ето така всички велики откриватели са разбирали, че се движат на север. Ако виждат Полярната звезда, която се издига над хоризонта, значи се движат на север. Ако пък се снижава – значи се движат на юг. Освен това древните астрономи, след години и дори поколения на наблюдение на движението на звездите, са разработили комплексни карти, които показвали различните позиции на небесните тела по различно време. За целта те използвали инструменти като часовник и секстант. Благодарение на тези карти и гледката към красивото звездно небе в открити води моряците можели да преценят позицията си чрез измервания и изчисляване.

Ако се чудите какво е секстант, това е стар навигаторски инструмент за измерване на ъгъла между обекти в небето и хоризонта. Изглеждал е ето така!

Така че звездите определено могат да показват посоката и ако някога наистина станете велик моряк и GPS устройството ви се изтощи и нямате обхват за мобилен интернет, не се тревожете, има как да се ориентирате къде сте, погледнете звездите. А знаехте ли, че тази форма на ориентиране е все още използвана. Да, използва се от учените в НАСА, за да ръководят всичко в Космоса: от телескопа „Хъбъл“ до роботите, които изпращат на Марс.

Звездите са по-интересни, отколкото предполагате. Можете да прочетете още неща за тях:
Защо звездите трепкат и мигат в нощното небе?
Как хората са се научили да различават звездите?
Колко точно са звездите в Космоса?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град