Космос

Начало | Космос | Защо Луната има различни форми?

Защо Луната има различни форми?

Аз детето | 2016-10-03

Защо Луната има различни форми?

Нашата планета е красива и невероятна и няма друга такава в цялата вселена. Вярно, че често в интернет се появяват новини, че учените били открили планета двойник на Земята. За нас обаче няма друга такава планета, тя е единствена за нас и още много дълго време ще бъде такава! Планетата ни е прекрасна, не само заради природата, а и заради мястото на което се намира в Слънчевата система. През деня Земята се огрява от слънчевите лъчи, които затоплят всички тук, но не прекалено много, а през нощта можем да наблюдаваме красивата Луна, която е осветявала пътя на не един и двама от любимите ни приказни и филмови герои, а дори и на самите нас. Луната винаги е била красива и почитана от нас земляните. В древни времена хората са я поглеждали със страх и трепет, а днес – с любопитство и интерес. Особено впечатляващо е и преди и сега, когато се случи някои феномен – например лунно затъмнение и Луната не се вижда изобщо. Да не говорим, че вече имахме и Черна Луна, Червена Луна и какво ли не още.

Сигурно вече знаете, че сама по себе си Луната не излъчва светлина, а отразява тази на Слънцето. Тогава обаче в главата на някои от вас може и да изникне въпросът, защо тогава виждаме как Луната се променя. Един път свети цялата, а друг път виждаме само една малка частичка от нея? Луната е спътник на нашата планета и затова се върти около нея. Въпреки това ние можем да видим Луната само от едната страна. Само тази част, която е осветена от Слънцето. На всеки четири седмици Луната прави своята обиколка около Земята, така промяната във формата ѝ, която ние наблюдаваме оттук и наричаме фаза, всъщност е просто промяна в осветяването на Луната, както я виждаме ние. Четири седмици са необходими за пълния цикъл на промяна на изгледа на Луната. В началото му луната се нарича новолуние и се намира от тази страна, от която за нас се намира и Слънцето.

Следващата фаза се нарича – за първото тримесечие – първа четвърт и тогава Луната е преминала през една четвърт от своя път, а ние виждаме половината ѝ диск. Третата фаза се нарича пълнолуние. Тогава Луната се намира на противоположната страна на Слънцето и ние можем да видим осветен целият ѝ диск. Последната фаза се нарича последна четвърт и дискът отново е осветен наполовина, само че другата половина.

Опитайте нещо: за да не говорим само приказки сега ще ви покажем и един интересен начин, по който можете да определите в каква фаза е Луната. Ако прилича на „дръжката“ от буквата „Р“ то тя тепърва ще нараства и значи е в първата си четвърт. Но ако е в обратната посока и по-скоро прилича на „дръжката“ на буквата „Ч“ – то тогава тя е в последната си четвърт. Можете да опитате още тази вечер и да разберете дали Луната тепърва започва своя цикъл или вече го е завършила. Разбира се, ако не е пълнолуние. Опитайте!

Естествено около Луната има и други удивителни явления, като затъмненията. При тях дискът на Луната почти изцяло закрива този на Слънцето. Друг интересен начин и затъмнение е когато пък сянката на Земята покрива диска на Луната и вместо светлото бяло кълбо – виждаме нещо тъмно и кръгло.

Луната е нещо, което сме свикнали да е около нас, но крие толкова много любопитни тайни!

Вижте още:
Какво е Луната?
Девет невероятни факта за Луната



Коментари
2 коментара

Emin Mehmedov , 26 г.,

Публикувано на 24.09.2017

Vse edni I sishti prikazki

Евгения , 8 г.,

Публикувано на 01.12.2021

Много хубава игра

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град