Космос

Начало | Космос | Какво е екзопланета?

Какво е екзопланета?

Мирела Любенова | 2017-01-03

Какво е екзопланета?

Надяваме се, че всеки един от вас е мечтател и мечтае за много и най-различни неща. Понякога е трудно да повярваш, особено когато си твърдо стъпил на земята, но мечтите са една доста важна част от живота. Знаете ли, че ако не са били мечтателите например е нямало да притежаваме или знаем много неща, които днес смятаме за ежедневие. Ако не са били мечтите, със сигурност сега нямаше да имаме например компютри, на които да пишем това и вие да го четете. И определено нямаше да знаем какво е Луната или че Земята не е плоска. Мечтите са това, което е накарало толкова много хора да изучават вселената и благодарение на това ние да знаем толкова неща за нея. Преди много години повечето хора са мислели няколко мечтателя за напълно луди, че са смятали, че е възможно да отидат в Космоса, но ето че сега това вече е реалност и ние знаем толкова много за света, в който живеем. Така например, знаем, че има и други планети освен нашата, знаем, че Слънцето е една от многото звезди. Знаем и за съществуването на по-странни и интересни обекти, като например екзопланетите. Знаете ли какво е екзопланета? Ще ви е интересно да разберете. Просто прочетете!

Когато за първи път астрономите открили, че освен нашата планета има и много други, е било съвсем естествено да се запитат дали на някоя от тези други планети също има форми на живот. С течение на времето и благодарение на много поколения умни хора всички сме разбрали, че планетата Земя е изключително специално място и засега единственото, което е толкова гостоприемно, че да създаде такъв живот като нашия. Това обаче не означава, че само в нашата Слънчева система има планети. Все пак космосът е огромно, гигантско място. Затова учените продължават да търсят и понякога намират и други планети, които приличат на нашата поне по някои условия. Такива планети, които също обикалят около звезда като Слънцето, но извън Слънчевата система, астрономите наричат екзопланети. Самата дума „екзопланета“ означава планета, която обикаля звезда извън нашата Слънчева система.

Към днешна дата са открити много екзопланети, – някои от тях са по-големи от Юпитер, а други са по-малки дори и от Луната. Така и доста от тези екзопланети обикалят около звездите си на различни разстояния. Някои са толкова близо, че температурата на повърхността им може да стопи желязо, но се допуска, че дори там е възможно да има някакъв живот. Но все още нищо не е доказано.

Сами се досещате, че за съжаление да видим екзопланета от Земята е почти невъзможно. Това се отнася за почти всяка планета, защото яркият блясък на звездите ги закрива и ги прави малки и неясни. Въпреки това учените мечтатели, за които говорихме по-горе са разработили индиректен (непряк) начин за наблюдение и откриване на такива приличащи си с нашата Земя планети. Знаейки, че тези космически обекти обикалят около звездите си, точно както Земята обикаля около Слънцето, учените измерват яркостта на звездите в продължение на дълги периоди от време и след няколко сложни изчисления установяват периодични спадове в яркостта и оттам разбират, че около тази звезда обикаля планета.

Въпреки че астрономите отдавна знаят, че има екзопланети, съществуването им е доказано едва през 1990 г. От този момент са били идентифицирани над 2000 екзопланети. Над 1000 екзопланети са били идентифицирани само чрез едно устройство: „Кеплер“ – космическият телескоп на НАСА, който е изстрелян в орбита през 2009 година и все още продължава да прави интересни открития.

Снимки: pixabay.com

Ако планетите са ви интересни, прочетете още:
Кои са планетите, част от нашата Слънчева система?
Кои са планетите, които имат спътници?
На всички планети ли небето е синьо?
Кой е открил планетата Уран?
Защо Уран и Венера се въртят в обратната посока?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град