Космос

Начало | Космос | Наистина ли планетите от Слънчевата система са с различни цветове? (втора част)

Наистина ли планетите от Слънчевата система са с различни цветове? (втора част)

Аз детето | 2016-09-16

Наистина ли планетите от Слънчевата система са с различни цветове? (втора част)

Повечето хора си мислят, че планетата Земя е най-приветливото и цветно място в Космоса. Приветливо със сигурност, все пак само тук (може би) има живот и то доста разнообразен, но цветно – категорично не е само тук. Космосът си е направо като дъга или поне нашата Слънчева система. Оказва се, че всяка планета си има различен цвят и ако погледнеш изображение на всички тях как обикалят около Слънцето, то направо ще си помислиш, че това си е една истинска космическа дъга. Тези от вас, които вече прочетоха първата част от нашата цветна космическа феерия, знаят и защо Меркурий е сив или каква е на цвят Венера и вече са готови да се впуснат в новото пътешествие, за да разберат в какви цветове са другите планети. А тези от вас, които са пропуснали – прочетете го и се върнете отново тук. Най-вероятно ще изгубите около 5 минути в четене, но ви обещаваме, че няма да съжалявате. Полезно и интересно е!

Марс

Няма как да не знаете, че Марс е известен и като Червената планета и то с основателна причина. Благодарение на своята тънка атмосфера и непосредствена близост до Земята, ние знаем ясно и точно защо планетата е точно с такъв червен цвят, при това преди повече от век. В последните няколко десетилетия, благодарение на развитието на космическите пътувания и проучвания, нашите знания за Червената планета са станали дори още повече. От това, което сме проучили през всички тези години или по-точно учените са проучили, а ние сме прочели информацията наготово, знаем, че Марс прилича на Земята по много показатели. Освен един – цветът. По-голямата част от Марс е червеникавокафява, поради присъствието на железен оксид на повърхността ѝ. Това е всичко. Просто едно вещество в комбинация с тънка атмосфера и ето ти интересен червеникавокафяв цвят.

Юпитер

Юпитер е планета, която е доста известна заради външния си вид, с нейните оранжеви и кафяви петна и бели ленти. Тази шарена окраска се дължи на състава на повърхността и метеорологичните условия на планетата. След като е газов гигант, външният слой на Юпитер е съставен от водородни облаци, хелий и други елементи, които се движат със скорост до 360 километра в час. В същото време има и много съединения на повърхността, които променят цвета си непрекъснато, когато са изложени на ултравиолетовата светлина на Слънцето. Така облаците минавайки през различни части от планетата, закриват понякога лъчите на Слънцето и химическите съединения имат време да променят цвета си от кафяво на оранжево и обратното.

Сатурн

Подобно на Юпитер, и Сатурн е шарен. Въпреки това поради по-ниската плътност на атмосферата на Сатурн, цветовете на тази планета са много по-бледи и трудно различими. Но учените знаят, че атмосферата на Сатурн се състои предимно от водород и хелий, които правят така, че да изглежда, сякаш на планетата има петна от наситеночервен цвят. А изложените на ултравиолетовите лъчи вещества тук стават бели и така се появява и белият цвят. В комбинация с огромните червени облаци, излиза, че Сатурн е в бледозлатист цвят, като скъпоценен камък.

Уран

Ледената планета Уран е съставена главно от водород, амоняк, вода и сероводород, които в комбинация с многото метан ѝ придават цвета на аквамарин. Дали обаче още е така учените не са сигурни, понеже се засичат леки изменения в планетата, които няма как да бъдат видени за момента. Единствените истински снимки на Уран, които имаме са осигурени от междупланетна сонда, която е направила проучването си едва през 1986 година. От тогава до сега друг космически апарат още не е успял да достигне до Уран или по-точно на 81500 километра от Уран.

Нептун

В сравнение с относително светлия цвят на Уран, Нептун е наистина тъмна планета. Подобна е както на състав, така и на цвят на Уран, но е много по-тъмна. Освен това на повърхността си има и голямо червено петно, което се смята, че е дошло от странна космическа буря, разместила водорода и хелия точно в тази част на планетата. Но както и тук, Нептун е сниман преди много години от същата космическа сонда и не се знае дали не е бил покосен от още космически бури. Кой знае, може дори вече да е станал Червената планета номер две.

Докато учените продължават с устрем да изследват Слънчевата система и планетите в нея, то и нашите знания за планетите ще продължат да се променят. С течение на времето ще разбираме все повече и повече неща и ще виждаме, че планетите не само са в различни цветове, но крият и много други тайни, за които не сме и подозирали.

Изображения: universetoday.com



Коментари
2 коментара

Мария Колева, 20 г.,

Публикувано на 28.08.2018

Обожавам планетите като малка обичах много да уча за Космоса .Бихте ли ми казали вярно ли е че само на тази планетаима има живот!!!!????

Iskra Cankova, 10 г.,

Публикувано на 22.10.2018

Dobra information.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град