Космос

Начало | Космос | Какво са изкуствени спътници?

Какво са изкуствени спътници?

Аз детето | 2017-03-28

Какво са изкуствени спътници?

Без тези неща нашият ежедневен живот би изглеждал много по-различно. Нямаше да можем да гледаме телевизия, да използваме смартфоните си по начина по който го правим сега. Трябва да забравим и за всички технологии, които ни казват къде се намираме в момента и как да стигнем до дадено място. Вярвате или не, дори и прогнозите за времето ще бъдат доста трудни за изготвяне без тези неща и често неверни. За какво говорим ли? Разбира се, че за изкуствените спътници или иначе казано сателитите.

Спътниците (сателитите) са тези обекти, които обикалят по орбита около друг обект в космическото пространство. Някои спътници са естествени, а други са изкуствени (направени от хората). Луната например е естественият спътник на планетата Земя, но тук ние смятаме да ви разкажем за тези сътворени от човечеството, защото те са не по-малко впечатляващи. Изкуствените спътници са машини, които учените изстрелват в орбита на нашата планета, както и на други обекти от Слънчевата система. Така в момента изкуствени спътници обикалят около Луната, Слънцето, както и няколко други планети освен нашата, включително Меркурий, Венера, Марс и Сатурн. Първият изстрелян сателит е наречен „Спутник 1“ и е в орбита на планетата Земя от 4 октомври 1957 година. Вторият пък се нарича „Експлорер 1“ и е изпратен четири месеца по-късно. От този момент над 2 500 изкуствени спътници са пратени в космоса. Предполагали ли сте колко много машини летят около нас и обикалят около Земята отново и отново?

Но какво точно правят там? Защо са ни необходими толкова много от тях? Много просто – сателитите се използват за всякакви цели. Знаехте ли, че дори космическият телескоп „Хъбъл“ се нарича сателит, също и Международната космическа станция е вид изкуствен спътник. Ето защо са толкова много, те помагат на всички – не само на учените, но и на нас, обикновените хора. Такива са например комуникационните спътници, които ни помагат да общуваме с хората по целия свят и ни осигуряват интернет, телевизия и телефони. Спътниците за времето пък помагат на метеоролозите да наблюдават Земята от космоса и така да виждат по-добре цялостната картина на облаците, атмосферните течения и всичко останало. Радио и телевизионните сателити пък ни осигуряват любимите телевизионни предавания, филми и всичко друго, което обичаме да гледаме и слушаме. Дори има специална група от 27 спътника, които са изцяло заети със задачата да осигуряват Глобалната система за позициониране, по-известна като GPS. Без тези спътници никой няма да може да използва GPS!

Ако сега се чудите как са толкова много и не се блъскат един в друг не забравяйте, че космосът е много... ами... просторен! В сравнение с нашите разбирания и машини си е направо безкраен! Освен това всеки сателит се изстрелва на точно определено разстояние. Някои от тях се намират на 1200  километра от планетата Земя, а други на 35000 и дори повече. Накрая запомнете и най-интересното. В действителност всички тези 2 500 изкуствени спътника не летят, макар на пръв поглед да изглежда така. Един път изстреляни в орбита на нашата планета те започват да падат, но много, много бавно. Това е така, защото силата на гравитацията действа на всички обекти, дори и на изкуствените спътници. И когато те спрат да работят се превръщат в това, което наричаме „космически боклук“ или поне тази част от тях, която остава, защото много от тези обекти ще изгорят от триенето в атмосферата преди да стигнат до нас. Американските ВВС следят тези сателити с цел избягването на сблъсъци с опериращите сателити или други космически кораби. Понякога ракетните двигатели се използват, за да се поставят на неработещите сателити и съответно те да отидат на места на които няма да пречат и да направят място за новите сателити.

Вижте още:
Кои са планетите, които имат спътници?
Какво е естествен спътник?Коментари
2 коментара

тиъо сасшев, 111 г.,

Публикувано на 22.11.2018

Аз това го знам преди да се родите!

Теа Савова, 12 г.,

Публикувано на 05.01.2019

много "интересно"

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град