Космос

Начало | Космос | Кои са планетите, които имат спътници?

Кои са планетите, които имат спътници?

Аз детето | 2013-08-07

Кои са планетите, които имат спътници?

Както всички знаем, някои от планетите в нашата Слънчева система имат спътници. Някои от тях са естествени (наричат се още луни), а други са създадени от хората и се наричат изкуствени спътници (или сателити). Точно за спътници от първия вид, ще говорим сега. Но първо трябва да уточним още нещо много важно, какво е спътник? В най-общия смисъл, спътник е обект, който се намира в орбита на друг обект или в случая се намира в орбита около определено небесно тяло.

В нашата Слънчева система всички планети с изключение на Меркурий и Венера имат спътници, дори и нашата планета Земя. Всички знаете кой е нейният спътник, нали? Да, точно така, това е Луната. А знаете ли кои са двата най-големи естествени спътника на Марс? Това са Фобос (страх) и Деймос (ужас). Спътниците са открити през 1877 година и могат да бъдат видени само с много мощни телескопи. Приличат на малки безформени бучки, нещо като астероиди, чиято повърхност е покрита с кратери.
А какво ще кажете за спътниците на Юпитер? Колкото и да не ви се вярва Юпитер има общо около 63 естествени спътника, от които най-известните са: Йо, Европа, Ганимед и Калисто. Ганимед и Калисто са големи колкото Меркурий, а Йо е наистина много интересен, защото на него има няколко действащи вулкана. Те са открити през 1610 година и са толкова големи, че при подходящо място и условия биха могли да бъдат видени дори с бинокъл.

Друга планета, която има интересни спътници е Сатурн. Около нея обикалят около 34 луни, като най-голямата от тях е Титан. Тя е голяма колкото две наши Луни. А най-яркият спътник в цялата Слънчева система е Енцелад. Неговата повърхност прилича на сняг. Дори и най-малката планета, Плутон, също има спътник. Макар и един, той е много величествен и е кръстен Харон.
Разбира се тук изредихме само част от многото спътници в нашата звездна система, вие сещате ли се за други?

Любопитен факт:
Всички тела, които са част от Слънчевата система, включително и Земята, са спътници на Слънцето или на някое друго тяло от системата.Коментари
8 коментара

бети , 10 г.,

Публикувано на 27.08.2013

интересно

кристиян Димитрови, 12 г.,

Публикувано на 20.02.2015

мерси за тази информация

Каринна Дачева, 13 г.,

Публикувано на 26.02.2016

Естествените Спътниците на Юпитер са всъщност общо 41 :)

... , ,

Публикувано на 14.11.2016

благодаря... написах си домашното чрез тази информация

kalinaa , 15 г.,

Публикувано на 14.11.2016

До:.. МУХАХАХАХА аз същоо

Настя Ивелинова, 11 г.,

Публикувано на 25.01.2017

Благодаря:-)

шели , 12 г.,

Публикувано на 23.02.2018

В следващата статия ще напишете ли нещо за спътниците на Уран и Нептун

От редакцията: Да, ще се постараем да го направим, чудесна идея.

Мирела , Кокол г.,

Публикувано на 11.12.2018

можели да кажеш коя е планетата с две малки луни

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град