Космос

Начало | Космос | Какво е "Хъбъл"?

Какво е "Хъбъл"?

Аз детето | 2014-04-24

Какво е "Хъбъл"?

Често, дори и тук, сме ви казвали телескопът „Хъбъл“ откри нещо ново в Космоса или пък снима някоя интересна звезда, но знаете ли всъщност какъв е този телескоп и какво точно прави, сега ще ви обясним. Обикновено астрономите изграждат своята обсерватория на планинските върхове над облаците и замърсената атмосфера. Но дори и там образите, които получават от Космоса са изкривени от въздушните течения. Най-добър образ тези учени могат да получат само от извънземна обсерватория – намираща се в космическото пространство.
С телескоп можете да видите такива обекти, които не са достъпни за човешкото око, защото телескопът събира повече електромагнитна радиация. Вече ви разказахме как действат телескопите, ако ви е любопитно, можете да го прочетете тук, а сега да се върнем на „Хъбъл“.

Телескопът „Хъбъл“ е космически телескоп-рефлектор. В действителност, „Хъбъл“ – не е само един телескоп, а цяла космическа обсерватория. За изграждането на този космически телескоп започнало да се говори още през четиридесетте години на XX век. Но проектирането и изграждането на „Хъбъл“ започнало едва през седемдесетте години. Телескопът е готов за употреба през осемдесетте години на миналия век, но пускането му в Космоса се е състояло през април 1990 година. Телескопът е построен в Америка и е създаден като съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Телескопът е една от четирите „Велики Обсерватории“ на НАСА заедно със Комптън Гама Лъчева Обсерватория, Чандра Рентгенова Обсерватория и Космически телескоп „Спитцър“, всички изведени в околоземна орбита. Първоначално се е предвиждало извеждането на телескопа в орбита да стане през 1986 г., но заради катастрофата на „Чаланджър“ той е качен на орбита на 25 април 1990 година от совалката „Дискавъри“. Интересното е, че чак когато е изстрелян в околоземната орбита се вижда, че „Хъбъл“ има редица недостатъци и неоправени системи, но дори и с тези съществени грешки той е направил много велики открития и все още продължава. И въпреки, че диаметърът на огледалото на „Хъбъл“ е само 2,4 метра – по-малко от най-големите телескопи в света – той може да вижда обекти 100 пъти по-ясно и детайли десет пъти по-малки от най-добрите наземни телескопи. И това е така, защото той е над атмосферата. Разполагането на телескопа в космоса прави възможно да се улавят електромагнитните излъчвания, защото ако телескопът е на Земята атмосферата не позволява на телескопа да улови такива излъчвания. А когато телескопът е над Земята и няма атмосфера, която да му пречи, неговата разделителна способност е от 7 до 10 пъти по-висока в сравнение със същия телескоп, разположен на Земята. Това е една от основните причини да бъде конструиран „Хъбъл“.

Телескопът „Хъбъл“ е оборудван с две широкоъгълни камери, които позволяват да се правят снимки с най-високо качество. Освен това, на борда на „Хъбъл“ има и няколко съвременни астродатчици. Тези прибори позволяват да се изучават обекти, чиято светимост не превишава 28 звездни величини (за сравнение от Земята можем да наблюдаваме обекти само с до 25 величини). Самият телескоп представлява огромна конструкция с тегло около 11000 килограма, а диаметърът на главното му огледало е 2 400 милиметра. Дължина на космическия апарат — 13,3 метра, диаметър — 4,3 метра, размах на слънчевите батерии — 12,0 метра.

Обслужването на „Хъбъл“ се извършва по време на излизане в открития космос, по време на мисии на космическите совалки. Отначало се е планирало на всеки 5 години телескопът да се връща на Земята за техническо обслужване, а през 2,5 години да се извършва обслужване на орбита, обаче заради опасност от замърсяване и деформации по време на претоварванията при излитане и кацане по-късно е решено цялото техническо обслужване да става на орбита.
Прогнозиран живот на телескопа: 15 години.
Поредната експедиция по обслужването на телескопа с цел замяна на акумулаторите и жироскопите, както и за монтиране на нови усъвършенствани инструменти, е предвидена за февруари 2005 г., но след инцидента с разрушаването на совалката „Колумбия“ на 1 март 2003 г. е отложена.
През 2008 година НАСА съобщава, че ще ремонтира телескопа през август същата година. В резултат на ремонта ще бъде увеличен животът му с 10 години. Ще бъдат монтирани широкоъгълен обектив и спектрограф, както и ще бъдат сменени батериите му. Мощността на телескопа ще бъде увеличена 90 пъти в сравнение с началната. Ремонтът ще бъде реализиран с космическата совалка „Атлантис“.

Благодарение на този уред учените получават изображения от повърхността на планети, които все още не можем да достигнем, да се следят техните изменения, какво става на повърхността им и прочее. Например, само в първата половин година от работата си „Хъбъл“ е успял да заснеме: изригване на вулкан на спътника на Юпитер Йо, падането на комета на повърхността на същата планета, да ни изпрати прекрасни снимки от повърхността на Марс. Благодарение на този телескоп учените за първи път са успели да видят повърхността на всички планети от Слънчевата система. За 15 години работа на околоземна орбита „Хъбъл“ е направил: 700 хил. изображения на 22 хил. небесни обекта — звезди, мъглявини, галактики, планети.
Потокът от данни, който генерира ежедневно в процеса на наблюдения, е от порядъка на 15 гигабайта. Общият обем информация, натрупан за цялото време на работа на телескопа, надхвърля 20 терабайта.
Повече от 3900 астрономи са получили възможност да го използват за наблюдения, публикувани са около 4000 научни статии.

Невероятните и красиви снимки на „Хъбъл“ можете да видите в това клипче, а за самите открития ще ви разкажем скоро:

Снимка: nasa.gov



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град