Космос

Начало | Космос | Знаете ли какво е това?

Знаете ли какво е това?

Мирела Любенова | 2017-02-08

Знаете ли какво е това?

Какво според вас е това, което виждате на снимката? Някакъв странен небесен знак? Може би е направен от природата случайно или пък с Фотошоп? Определено не прилича на животно, може би е някакъв нов шпионски самолет или пък НЛО? Не! Нищо от тези неща! Всички, които сте казали или сте си помислили, че това е просто облак сте познали! Макар че в действителност облакът не е чак толкова прост или поне е доста необичаен, затова учените са му измислили и специално име. Наричат го лещовиден облак!

Лещовидните облаци са наречени така точно защото имат формата на леща. Ама не онази леща за ядене, която баба ви толкова обича, а по-скоро като лещи за очи или за телескоп. Други пък наричат подобен облак космически, небесен или дори райски. Освен това той си има и изтънчено научно наименование: Altocumulus lenticularis. Макар този Altocumulus lenticularis да изглежда като донесен от някакви зелени или червени човечета, той всъщност е просто резултат от нормални земни природни процеси.

Лещовидните облаци са неподвижни облаци, които се формират при голяма надморска височина високо в небето, но вятърът е този, който ги прави така интересни. След като веднъж са оформени като обикновени неподвижни облаци, вятърко се опитва да ги накара да „вървят“ след другите си събратя. Те обаче не искат и накрая се подравняват под прав ъгъл на посоката му. За по-големите от вас, казано по научно: когато силен влажен вятър духа над върха на някоя планина, често се образуват групи от големи облаци около върха в посока на вятъра. Така ако температурата е достатъчно ниска, влагата във въздуха се кондензира и се образуват тези уникално оформени облаци, които хората наричат лещовидни.

Ако пък условията са подходящи, често сякаш извиращи от самите облаци могат да се видят различни ярки цветове. Това учените наричат с още по-капризната дума иризация. Иризацията е просто оптично явление, при което цветът на дадена повърхност се променя с промяната на зрителния ъгъл. Можете сами да опитате това, като си направите сапунен мехур на слънце и докато лети да го гледате от различни ъгли. Сами ще видите как цветовете му се променят и се сливат един с друг. Същото става и при лещовидните облаци, което им придава още по-страхотно космическо усещане!

Колкото и красиви да са тези облаци пилотите на самолетите се стремят всячески да ги избегнат, защото теченията във въздуха, които облаците образуват могат да предизвикат турболенция. А на никой пътник няма да му е приятно целият самолет да се тресе, сякаш ще падне дори и да има красив облак точно пред очите му. Хората, които обаче летят по-свободно, като например с делтапланери, обичат лещовидните облаци, защото същите тези течения ги возят по-дълго и по-нависоко!

Снимки: pixabay.com

Вижте още:
Разни облачни въпроси
Облакът на Оорт? Какво е това?
Да разкрием голямата тайна на гръмотевиците и светкавиците – как се образуват?



Коментари
1 коментар

Космонавтката , 10 г.,

Публикувано на 21.02.2017

Винаги съм се интересувала от космически неща. Това също е такова нещо. Мечтата ми е да съм астронавтка,но понеже нося очила не мога. Така че се стремя да науча колкото се може повече неща за космоса,за да го опозная.#рея_се_в_космоса

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град