зоокът

Начало | зоокът | Знаете ли защо пчелите правят „бззззз“?

Знаете ли защо пчелите правят „бззззз“?

Аз детето | 2023-05-23

Знаете ли защо пчелите правят „бззззз“?

Пролет е тук и въздухът прави „бзззз“ от енергия. Във въздуха има полени, цветята цъфтят и едно от най-трудолюбивите насекоми на планетата е много заето. За кое говорим? Пчелите, разбира се! Когато става дума за пчели, може би се чудите за какво е целият шум. Отговорът е, че те са доста важна част от голямата екосистема на планетата Земя. Всъщност някои експерти смятат, че хората трябва да благодарят на пчелите за една трета от храната, която консумират. Те са едни от най-големите опрашители в света.

Чудили ли сте се някога защо пчелите бръмчат? Звукът се произвежда от бързите удари на крилата на насекомото, докато лети във въздуха. Това създава вибрации, които човешкото ухо разпознава като бръмчене. Колкото по-голяма е една пчела, толкова по-бавно се движат крилете ѝ. Колкото по-бавно се движат крилете, толкова по-ниска е височината на бръмченето. Бръмченето обаче не е само за шоу – то служи и на важна цел. Когато определени видове, като земни пчели, посетят цвете, бръмченето и вибрациите на техните крила и тела карат прашеца да се отърси от цветето. След това прашецът се прикрепя към тялото на пчелата. Отлага се върху следващото цвете, което пчелата спира да посети. Това прехвърляне на цветен прашец от цвят на цвят се нарича „опрашване“.

Пчелите също бръмчат, когато защитават себе си или своите кошери. Ако някога сте се доближавали твърде много до пчела в природата, знаете, че това е истина! Познатото жужене ще ви предупреди да проверите заобикалящата ви среда и да се отдалечите от пчелите, които видите. В противен случай може да прекъснете работата на насекомите по опрашването и да получите болезнено ужилване в процеса.

Следващият път, когато похапвате пресни плодове или зеленчуци, благодарете на пчелите! Тези малки насекоми играят важна роля в поддържането на живота на Земята. Без тях пролетните и летните месеци биха били много по-малко цветни.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град