зоокът

Начало | зоокът | Редки видове маймуни са най-новите обитатели на зоопарка в Бургас

Редки видове маймуни са най-новите обитатели на зоопарка в Бургас

Аз детето | 2023-05-10

Редки видове маймуни са най-новите обитатели на зоопарка в Бургас

Двойка златоглави лъвски тамарини, памукоглави тамарини, мармозетки и семейство сурикати са новите обитатели на зоопарка в Бургас, съобщават от пресцентъра на общинската администрация в морския град.

Златоглавият лъвски тамарин и памукоглавият тамарин са сред най-редките видове маймуни, които са застрашени от изчезване и са единствени в България, твърдят от управата на зоопарка. Те допълват, че животните се чувстват отлично в новия си дом.

Новите обитатели на зоопарка са разположени в нова обособена зона с името „Маймуни от Южна Америка“. В нея са поставени и различни информационни табели с образователна цел. Идеята на собствениците на зоопарка е посетителите не само да се срещнат отблизо с тях, но и да научат повече за видовете и техния начин на живот.

Златоглавият лъвски тамарин се отличава с грива, близка до тази на лъва, откъдето идва и названието на маймуната. Нравът на този вид, който обитава Южна Америка и е застрашен от изчезване, обикновено е дружелюбен и закачлив.

Памукоглавият тамарин е вид дребна южноамериканска маймуна, която се среща единствено в Колумбия. Тези маймуни са един от 25-те вида примати, класифицирани като критично застрашени. В дъждовните гори на Колумбия са останали само около 6000 екземпляра от памукоглавия тамарин. Техният хабитат изчезва заради дърводобива.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град