Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли защо хората имат косми в носа?

Знаете ли защо хората имат косми в носа?

Аз детето | 2023-04-26

Знаете ли защо хората имат косми в носа?

Всички хора имат косми, които растат в носа им, понякога се наричат и вибриси. Мнозина смятат, че те не изпълняват никаква полезна функция, а само лишават дихателните отвори от естетическа привлекателност. Изобретени са огромен брой устройства за подстригване на косми в носа – както специализирани тримери, така и приставки за електрически самобръсначки. Някой ги изтръгват с пинсети, а някои дори прибягват до коламаска в носа. Всичко, така че проклетите туфи растителност да не развалят външния вид. Но вибрисите не трябва да се премахват. Природата ги е поставила в ноздрите не за украса, а със съвсем специфична цел.

Космите в носа извършват филтриране на въздуха, предпазвайки носната кухина от чужди частици – прах, полени, насекоми и друга мръсотия. В допълнение, те помагат за премахване на излишната влага. А вибрисите са необходими за нормалното дишане и защитата на носната лигавица. Освобождаването от тях води до негативни последици за здравето. Проучванията показват, че повишената гъстота на носното окосмяване намалява риска от развитие на астма при пациенти със сезонен ринит.

Друга опасност е вестибулитът на носа. Това е бактериална инфекция на „преддверието“ на носа, придружена от образуване на крусти, кървене и болезнено възпаление. Най-честата причина за появата му е Staphylococcus aureus. При хора с нормален имунитет заболяването обикновено преминава от само себе си, но някои трябва да бъдат лекувани с антибиотици. Друга негативна последица от депилацията на носа е фурункулозата на носа. Това е инфекция на космения фоликул. Подобно на предишното заболяване, обикновено преминава от само себе си, а понякога с употребата на локални антибиотици. Но в особено напреднали случаи може да се развие в менингит – възпаление на мембраните на главния и гръбначния мозък.

И накрая, премахването на вибрисите води до появата на враснали косми. Като се има предвид повишената чувствителност на носната лигавица, това ще ви донесе много дискомфорт. Как да избегнем всички тези нещастия? Не скубете, не подрязвайте и не бъркайте в носа си.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град