Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | 5 изненадващи вещества в тялото ви, за които дори не подозирате

5 изненадващи вещества в тялото ви, за които дори не подозирате

Аз детето | 2023-06-05

5 изненадващи вещества в тялото ви, за които дори не подозирате

Какво има в тялото ви в момента? Вода, това, което ядохте за закуска, сърце, кости... Сигурно всички от вас ще се сетите за подобни неща при този въпрос. Може би малко ушна кал и някой и друг сопол в носа. Но това съвсем не е всичко! Можете ли да си представите, че сред тези неща в тялото ви има и метали, озон и дори радиоактивни вещества... Не, изобщо не е невъзможно и не се притеснявайте напълно е нормално, колкото и невероятно да звучи. Прочетете и ще разберете всичко!

1. Благородни метали

По принцип хората се състоят от вода (около 60%), както и от въглерод и кислород. Но освен тези скучни и обикновени химически елементи, във вас има и по-редки неща, които придават на тялото ви определена икономическа стойност. Например злато. Кръвта на обикновен човек с тегло 70 кг съдържа 0,2 мг злато – достатъчно, за да се направи нещо с размерите на пясъчно зърно. Освен това съдържате сребро и платина в малко по-малки количества.

2. Озон

Озонът е специална модификация на кислорода. Той не се състои от два атома (O2), като газа, който ни е необходим за живота, а от три (O3) и е изключително нестабилен. Озонът в атмосферата се генерира под въздействието на ултравиолетовото лъчение, както и по време на гръмотевични бури. Това е веществото, което придава на облачното време онзи „мирис на свежест“. Озоновият слой в стратосферата ни предпазва от опасната слънчева радиация. В големи количества е токсичен и канцерогенен. Още по-изненадващо е, че нашата имунна система започва да използва озона за борба с различни болести много преди хората дори да разберат за съществуването му. Неутрофилите (вид бели кръвни клетки в човешкото тяло) създават озон от кислорода, който дишаме, за да унищожат инвазивни бактерии, вируси. В допълнение към участието в имунните реакции, озонът се използва от човешкото тяло за производство на витамин D и разграждане на холестерола. Но в същото време се произвеждат и токсични вещества, които водят до появата на заболявания като атеросклероза и артрит. Ето защо не трябва да се увличате с храни, които съдържат много холестерол.

3. Радиоактивни елементи

За повечето хора радиацията е нещо много страшно, но далечно. Твърди се, че я има в атомни електроцентрали, тестови площадки и други места, които повечето от нас обикновено не посещават. Въпреки това, само за да знаете, радиацията е по-близо, отколкото си мислите. Нашата планета Земя (по-точно нестабилните изотопи в нейните дълбини), въздухът, който дишаме, слънцето в небето и редовно пристигащите от космоса частици създават така наречения естествен радиационен фон. Той е с количество около осем рентгенови снимки на гърдите годишно – и нищо, живеем си. Но най-интересното е, че дори да поставите човек в изолирана оловна камера, той пак ще излъчва известна радиация. Защото радионуклеидите са и в нашите тела. Например човек с тегло 70 кг съдържа 140 г от изотопа калий-40. Всяка секунда приблизително 4250 атома от това вещество се разпадат в тялото ви. В допълнение, нестабилен въглерод-14 може да бъде открит при хората. Всички тези изотопи излъчват общо 0,56 милисиверта годишно. Освен това имаме торий и уран, които влизат в тялото заедно с храната. Основните източници са немити зеленчуци, особено картофи и репички, според Агенцията за опазване на околната среда на САЩ. Така че измивайте старателно храната си.

4. Антиматерия

Антиматерията се състои от античастици. Те са същите като тези, от които е изтъкана нашата Вселена, но с отрицателни заряди. Поради това свойство антиматерията не може да съществува съвместно с обикновената материя. Веднага щом антиматерията влезе в контакт с материята, и двете се анихилират, тоест взаимно се унищожават, с освобождаване на огромно количество енергия. Още по-изненадващо е, че антиматерията ... се синтезира от нашите тела. Вярно, в много малки дози. Както споменахме, човек съдържа приблизително 140 г от радиоактивния изотоп калий-40. Когато се разпада, създава частици антинеутрино. Приблизително 4400 атома калий-40 се разпадат в тялото за секунда. И около 89,25% от тези атоми претърпяват така наречения бета-отрицателен разпад. И така, около 4000 позитрона се генерират в тялото ви всеки час. Техният живот е много кратък, защото тези частици незабавно се разпадат, когато се сблъскат с вашите електрони и протони. Така че е малко вероятно да натрупате достатъчно антиматерия.

5. Звезден прах

Като цяло е погрешно да се твърди, че хората съдържат „звезден прах“. Всъщност те са направени изцяло от него. Основните елементи на нашето тяло – въглерод, азот, кислород, фосфор, желязо и сяра – съставляват почти 93% от общия брой атоми в тялото. Тези елементи са родени в горещите недра на светилата, принадлежащи към първото поколение звезди във Вселената. Много отдавна, преди милиарди години, нашето Слънце не е съществувало. Вместо това огромна звезда обикаляла Млечния път, която била поне 30 пъти по-голяма от нашето светило. Астрономите ѝ дали неофициалното име на Коатликуе, богинята на ацтеките, майката на Слънцето. В края на жизнения си цикъл Коатлику решава да излети, създавайки огромна молекулярна мъглявина. Тя се е свила под въздействието на гравитацията преди 4,6 милиарда години, образувайки Слънцето и планетите, както и няколко други най-близки до нас звезди. Има вероятност с него да се е примесила материя от други мъглявини, но основната заслуга тук все пак е Коатликуе. От синтезираните от нея химически елементи се заражда животът на Земята. Но Коатликуе на свой ред се е образувала още по-рано от други молекулярни мъглявини, образувани по подобен начин. Така че материалът, от който сме направени, е преминал не през една, а през няколко свръхнови. След около 7,7 милиарда години Слънцето ще реши да последва примера на Коатлику. Но за нормална експлозия то няма достатъчно маса, така че просто ще се превърне в червен гигант, ще погълне Земята и след това ще изхвърли газовите си обвивки, създавайки планетарна мъглявина. В бъдеще от него също може да се образува нещо интересно.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град