Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли какво е аутизъм?

Знаете ли какво е аутизъм?

Аз детето | 2023-04-03

Знаете ли какво е аутизъм?

Имате ли приятел или член на семейството, който има аутизъм? Преди много години хората с аутизъм получаваха широка гама от етикети и диагнози. Днес обаче учените и медицинските специалисти знаят много повече за аутизма и как най-добре да подкрепят хората с аутизъм. Така от 2022 г. държави по света отбелязват Месеца на приемане на аутизма. Много президенти на държавите казват: „Призовавам всички да научат повече за аутизма, за да подобрят ранната диагностика, да научат повече за опита на хората с аутизъм и да изградят по-гостоприемни и приобщаващи общности в подкрепа на хората с аутизъм.“ От първия Световен ден за информираност за аутизма през 2008 г. движението към приемане и приобщаване на хората с аутизъм се разрасна.

Използваме „аутизъм“, за да съкратим диагнозата „разстройство от аутистичния спектър“. Думата „спектър“ означава, че хората с тази диагноза имат широк спектър от способности. Понякога хората използват само словосъчетанието „от спектъра“, за да говорят за аутизъм. Хората с аутизъм са невроразнообразни. Това означава, че имат различни мозъци. Те работят по различен начин. Те може да имат много различни идеи! Те също могат да бъдат много честни. Може да познавате хора, които са невроразнообразни, но нямат аутизъм. Това е така, защото хората с ADHD, синдром на Даун, дислексия и някои психични заболявания също са невроразнообразни!

Ако искате да придобиете опит, партнирайте си с аутист! Много хора от спектъра са страхотни в следването на ежедневието. Но може да им е по-трудно да се приспособят, когато има промяна в реда на събитията. Освен това хората с аутизъм може да имат област, в която знаят много! Може би тяхната област на интерес са влаковете или може да е видео игра, като Fortnite или Minecraft. Може да е и училищен предмет, като математика или природни науки! Обзалагаме се, че знаят достатъчно, за да напишат свое собствено изследване по тази специална тема!

Хората с аутизъм обаче може да се нуждаят от помощ и за някои неща. Понякога за тях е трудно да разбират шеги или изражения на лицето. Може да им е трудно да се сприятеляват или да държат емоциите си под контрол. Комуникацията може да е трудна за тях – това означава, че може да не говорят много или може да им е трудно да следват определени указания, или пък да разбират какво казвате. Различните места също може да са твърде шумни за тях. Понякога, когато нещата наоколо са твърде трудни за понасяне за човек с аутизъм – може да има твърде много звуци, светлините са твърде ярки или той получава твърде много информация – той може да се срине психически. Може да е трудно да се направи разлика между такъв срив и избухване на гняв. Това означава, че човекът с аутизъм изпитва много труден за него момент, защото е претоварен. Ако това се случи с приятел, дайте му време. След като ви се стори, че се е успокоил малко, попитайте го дали е добре. И им дайте време и пространство – опитайте всичко, което може да помогне. Може би да направите стаята по-тиха, намалете осветлението или спрете ако можете дейността, която дразни.

Четири пъти повече момчета, отколкото момичета имат аутизъм. Експертите смятат, че семейната история може да играе роля. Има още много да научим за аутизма. Важно е да знаете, че аутизмът не е болест – не можете да се заразите от някого. И няма двама еднакви хора с аутизъм! Но най-важният факт, който трябва да запомните е, че хората с аутизъм могат да бъдат страхотни приятели! Както всички приятели, и те понякога имат нужда от малко търпение и разбиране.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град