забавна наука

Начало | забавна наука | Заснеха полярното сияние на Сатурн

Заснеха полярното сияние на Сатурн

Аз детето | 2014-02-12

Заснеха полярното сияние на Сатурн

Космическият телескоп "Хъбъл" засне полярно сияние на Сатурн от орбитата на Земята, а сондата "Касини" – от орбитата на Сатурн. Снимките са направени през април и май 2013 година.
"Хъбъл" заснел сиянието в ултравиолетовия диапазон, а "Касини" – в инфрачервения, видимия и ултравиолетовия. По снимките, направени във видимата светлина, може да се установи реалният цвят на сиянието. Докато на Земята то е зелено в долната част и червено – отгоре, на Сатурн сиянието е червено отдолу и лилаво отгоре. Това се определя от различията на частиците на сиянието – ако на Земята те са основно азот и кислород, то на Сатурн това е водород.

Ултравиолетовите снимки от "Касини" са направени от много близко разстояние. На тях се виждат слаби изменения на светенето в мащаб няколкостотин километра. Това дава възможност на учените да проследят връзката между яркостта на полярното сияние и характеристиките на слънчевия вятър. Независимо от своята отдалеченост от Слънцето Сатурн изпитва въздействието на слънчевия вятър – поток излизащи от звездата заредени частици. Тъй като, подобно на Земята, Сатурн има мощно магнитно поле, заредените частици се улавят от магнитосферата и се насочват към магнитните полюси. В полярните области те се сблъскват с атомите на атмосферата и пораждат полярни сияния.

На снимките от "Касини" се вижда и ярко петно, което се премества в съответствие с положението на луната Мимас в орбитата на Сатурн. Предишни снимки позволили да се установи връзката на подобно петно с друг Сатурнов спътник – Енцелад. Накрая, наблюденията на полярните сияния помагат на учените да изяснят защо атмосферата на газовите гиганти, към които се отнася Сатурн, се охлажда по-бавно, отколкото може да се очаква, като се вземе под внимание разстоянието от Слънцето. Астрофизиците смятат, че това се случва поради нагряването на тези области от атмосферата, в които попадат частиците слънчев вятър.

Снимка: nasa.gov

Вижте още:
Какво е полярно сияние и как се получава?
Лапландия – домът на Дядо Коледа и северното сияние



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град