забавна наука

Начало | забавна наука | Астрономи заснеха как астероид се разпада

Астрономи заснеха как астероид се разпада

Аз детето | 2014-03-10

Астрономи заснеха как астероид се разпада

За пръв път в историята астрономи успяха да заснемат интересно космическо явление – разпадането на отделни части на голям астероид. Уникалното явление е уловено с помощта на космическия телескоп "Хъбъл", който направил серия от снимки на небесното тяло. Става дума за астероида P/2013 R3, който в края на процеса се разпаднал на 10 по-малки части. Първоначално учените забелязали, че астероидът се състои от три отделни фрагмента, движещи се в плътен облак от прах. След това ориентирали телескопа в посока към астероида и той успял да запечата при максимално ниво на детайлност различните етапи от разпадането.

„Астероидът P/2013 R3 представлява парче космическа скала и е невероятно, че той започна да се разпада на части директно пред очите ни“, разказва Дейвид Джеуит, астроном от Калифорнийския университет в Лос Анжелис, участвал в наблюденията на небесното тяло. Той допълва, че благодарение на снимките и тяхната висока разделителна способност, се вижда ясно как астероидът се е разделил на 10 независими летящи фрагмента. Зад всяко „парче“ от P/2013 R3 има опашка от прах, наподобяваща опашката на комета. Четири от фрагментите са най-големи, като размерите им достигат около 400 метра, което е четири пъти повече от размерите на едно футболно игрище.
Астрономите смятат за малко вероятно причината за разпадането на астероида да е сблъсък с друго подобно тяло. Ако това беше така, щеше да се наблюдава съвсем друга картина, включваща множество отломки и прах. Изключва се също вариантът астероидът да се е състоял от замръзнала вода или газ, които да са се изпарили под въздействието на лъчите на Слънцето. Най-вероятната причина за разрушаването на P/2013 R3 са центробежните сили, смятат астрономите. Под тяхното въздействие космическият обект е загубил здравината си и се е разпаднал на отделни части. Възможността за такова разрушение на космическите тела е била представена от учените още преди време, но никой до този момент не беше наблюдавал подобно явление „на живо“.

Снимка: pictures.reuters.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град