забавна наука

Начало | забавна наука | Първата космическа прогноза за времето направиха астрономи

Първата космическа прогноза за времето направиха астрономи

Аз детето | 2014-01-02

Първата космическа прогноза за времето направиха астрономи

Сигурно не гледате често прогнозата за времето, както вашите родители. Но сме сигурни, че ако можехте да я видите, тази щеше да ви хареса. Макар да не е подробна като нашите, с градуси, вятър, атмосферно налягане и какво ли още не, тя е много интересна, защото е  комическа. Астрономи направиха първата прогноза за времето извън Слънчевата система, като определиха, че на суперземя около звезда на 40 светлинни години, ще остане облачно и горещо, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

С телескопа "Хъбъл" учените от университета на Чикаго видяха постоянните облаци над планетата GJ 1214b и логично допуснаха, че времето там ще остане същото и занапред. Планетата е много близо до звездата си, която е червено джудже. Затова температурата там е 232 градуса Целзий.
От какво са съставени облаците на планетата, астрономите още не могат да кажат. Компютърните симулации показват, че са от калиев хлорид или цинков сулфид.

Предишните изследвания на планетата не можаха да определят дали небето й е ясно или облачно. Сега специалистите са уверени, че тя е гореща и постоянно обвита с облаци – като Венера в Слънчевата система. Също като при нея в началото на космическите изследвания, облаците не дават възможност да бъде изучена повърхността на планетата.
В статия в сп. "Нейчър" учените определят изследването си като "крайъгълен камък" за идентифициране на потенциално обитаеми екзопланети.

Снимка: sxc.huКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град