забавна наука

Начало | забавна наука | НАСА откри вероятно годна за обитаване планета извън Слънчевата система

НАСА откри вероятно годна за обитаване планета извън Слънчевата система

Аз детето | 2014-03-25

НАСА откри вероятно годна за обитаване планета извън Слънчевата система

Сериозен пробив бе направен в търсенето на извънземни форми на живот, след като учени откриха според тях годна за обитаване планета с почти същия размер, като Земята, съобщава "Дейли Мейл". Астрономът Томас Баркли от Изследователския център на НАСА в Калифорния е направил откритието, използвайки данни, събрани от космическия телескоп "Кеплер". Планетата, която все още няма име, е открита в орбита на неидентифицирана звезда в т.нар. Златокоса зона – район около звездата, който излъчва достатъчно енергия, светлина и топлина, за да може на планетата да има вода.

Господин Баркли съобщи за откритието си по време на конференция в Аризона, посветена на търсенето на живот извън Слънчевата система. Използвайки снимките, направени от телескопа "Кеплер", Баркли вярва, че е открил нова звездна система, състояща се от пет планети, които обикалят около звезда-джудже M1.

М джуджетата са звезди, които са много по-малки и по-слаби от земното слънце и не са достатъчно ярки, за да бъдат забелязани с просто око. Познати още като червени джуджета, тези звезди представляват 70% от звездите в Галактиката. За сравнение, нашето слънце се нарича G джудже, като от този тип джуджета са само 5% от звездите във Вселената. Предполага се, че най-външната планета в звездната система на Баркли е 1,1 пъти по-голяма по размер от Земята и е наречена Златокоса планета, защото обикаля в обитаемата зона на джуджето M1. Въпреки, че и преди са откривани планети, подобни на Земята, безименната Златокоса планета на Баркли е най-близката по размер до нашата планета.

Други подробности около откритието на Томас Баркли не се съобщават и се очаква официалните заключения около откритието му да бъдат обявени публично по-късно тази година. Космическия телескоп "Кеплер" на НАСА до момента е открил почти 3000 кандидат планети извън нашата Слънчева система, като за една пета от тях се смята, че са "супер - Земи", между 1,25 и 2 пъти по-големи от Земята.

Снимка: sxc.huКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град