новини детски

Начало | новини детски | Запишете се за състезанието за деца рибари в Търговище

Запишете се за състезанието за деца рибари в Търговище

Аз детето | 2023-08-23

Запишете се за състезанието за деца рибари в Търговище

Състезание за спортен риболов за деца ще се проведе на язовир „Пресиян“ край Търговище през септември. Надпреварата се организира за втора поредна година от общината и общинското предприятие „Социални и охранителни дейности“, съобщиха от местната управа за БТА.

Проявата ще е в Деня на Съединението, 6 септември, а срокът за записване за участие е до 31 август. Както и през миналата година, участниците ще бъдат разпределени в две възрастови групи – до 10 години и от 10 до 15 години. Всяко дете или юноша трябва да има пълнолетен придружител, който може да помага със съвети, разпъване на риболовните принадлежности, поставянето на стръвта, кепчосването на рибата във водата и откачането ѝ. Всеки състезател участва с лични риболовни принадлежности, уточниха от общината.

Състезанието е индивидуално. Уловената риба трябва да се съхранява в живарник, различен от телен и не по-къс от един метър, до измерването ѝ от съдийската комисия, след което всички риби се връщат във водата. Всеки състезател ще се състезава в отделно място и сектор, изтеглени в предварителен жребий. Участниците могат да ловят с една въдица и да използват неограничено количество стръв и подхранки. Участието е безплатно. Във всяка възрастова група ще бъдат връчени награди за първите три места. За призовата тройка във всяка възрастова група ще се състезават участниците, уловили най-голямо количество риба (в килограми) в отделните сектори. Приз за уловена най-голяма риба ще получи участникът, уловил най-тежкия екземпляр. Предвидена е и награда за най-малкия състезател. Всички ще получат грамоти за участие и поощрителни награди, допълват организаторите.

Регламентът и програмата на състезанието са публикувани на официалния сайт на община Търговище. Язовир „Пресиян“ е зарибен със шаран, каракуда (таранка), червеноперка, уклей (облез), костур. От местната управа припомнят, че във връзка с подготовката на състезанието, към момента язовирът е затворен за риболов. В първото издание на забавното съревнование на 6 септември миналата година се включиха 34 деца и младежи. Най-малките участници бяха 4-годишните Самуил Василев и Любомир Методиев.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град