новини детски

Начало | новини детски | Вместо букети с цветя ученици даряват пари за пострадалите в Царево

Вместо букети с цветя ученици даряват пари за пострадалите в Царево

Аз детето | 2023-09-15

Вместо букети с цветя ученици даряват пари за пострадалите в Царево

Удари първият звънец. Над 700 000 ученици прекрачиха прага на над 2 000 училища в цялата страна. Един от 57-те хиляди първокласници е Ема, която с огромно вълнение прекрачи прага на столичното 22-ро училище за първи път. Пред камерата на Bulgaria ON AIR тя сподели, че изключително много се вълнува и няма търпение вече да пише. Неин първи учител ще бъде Красимир Димитров, за когото това е поредният първи клас. Въпреки това, вълнението му от новото запознанство с учениците остава голямо.

„Щастлив съм, много обичам първи клас. Това е един много хубав празник в България – тръгването на училище и първият учебен ден. И родители, и деца са много щастливи, харесвам тази емоция. Двете неща, които съм си поставил като цел, е да мислят и да се научат да бъдат щастливи“, призна той. Столичното 32-ро училище, откъдето тръгна и вчерашното шествие в памет на Филип, който бе прегазен на пешеходна пътека в центъра на София, днес посрещна учениците си с притаен дъх и надежда да няма нито един пострадал ученик повече.

„Ние не можехме да останем безучастни. Ние трябваше да реагираме, защото тази война тук, сега и веднага трябва да бъде спряна. „Нямаме повече деца за убиване“ казват журналистите – ние го подкрепяме. Защото не може всеки ден да убиват млади хора, а не само млади. Трагично е, страшно е, когато си отиде един млад живот. Ние загубихме два такива в рамките на 6 месеца – Явор и Филип“, коментира директорът на 32-ро СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ – д-р Нели Киркова – Костова.

Днес в 32-ро училище, както и в много други в страната, имат и друга кауза – „На 15 септември без цветя на училище“. Целта ѝ е парите, които учениците биха дали за цветя, да бъдат дарени в помощ на пострадалите от наводненията в Царево. „15 септември винаги е свързан с много усмивки и с много цветя. Прекрасно е децата ни да демонстрират, да показват любовта си и признателността си към своите учители, подарявайки им цветя, но всъщност могат да го направят по един по-прекрасен начин, защото ние възпитаваме в нашето училище, опитваме се да го правим ежедневно, че да обичаш ближния значи да обичаш и себе си“, допълни директорът. Възпитаниците на училището с радост приемат идеята и още от рано сутринта пускат пари в кутията за дарения.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град